Iványi Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

IVÁNYI TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Ígérem, hogy nagyon rövid leszek. Meggyõzõdésem, hogy egy probléma súlyosságát és fontosságát nem azon mérhetjük le, hogy milyen hosszú felszólalások hangzanak el az ügyben vagy hogy a parlament milyen hosszan tárgyalja az ügyet. Ilyen helyzetben vagyunk most is, amikor meggyõzõdésem, hogy nagyon fontos kérdésrõl esik szó akkor, amikor az ifjúság helyzetét igyekszünk könnyebbé tenni és esélyeiket szeretnénk növelni a törvényjavaslat reménybeli elfogadása kapcsán.

Valóban, ahogy azt Juhász Gábor képviselõtársaim is jelezte hozzászólásában, felmerül, hogy az említett törvényjavaslat tulajdonképpen két részre osztható. Az egyik a Központi Ifjúsági Alappal foglalkozik, a másik pedig a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Alapítvánnyal, és a kettõ helyzete nem feltétlenül azonos, tekintettel arra, hogy a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány ügyében fontos kormánylépések történtek.

A Központi Ifjúsági Alapra vonatkozó részhez nyújtottunk be kapcsolódó módosító indítványokat, amelyeknek egy része technikai jellegû, és azt a célt szolgálná, hogy egyrészt létrehozza az alap kezelõ szervezetét, másrészt pedig a mûködés mikéntjét áttekinthetõvé és egyértelmûvé tegye. Másrészt olyan kapcsolódó módosító javaslatokat terjesztettünk be, amelyek szélesítenék az alapra való pályázatok lehetõségét. Lényegesnek tartom megemlíteni, hogy szeretnénk kibõvíteni az alapot az ifjúsági munkanélküliség megelõzését és kezelését segítõ programok támogatására is. Azt hiszem, hogy ez egy olyan probléma, amely az egyik legégetõbb problémája a mai magyar társadalomnak, összhangban az oktatás bizonyos területeinek a válságával, így különösen a szakképzés, a szakmunkásképzõ intézetek nehéz helyzetével.

A másik kapcsolódó módosító javaslatunk biztonságosabbá szeretné tenni az alap mûködését azáltal, hogy a be kívánja emelni a törvénybe azt a garanciát, hogy az alap bevétele és év végi pénzmaradványa nem vonható el, ne lehessen más, egyébként igen fontos célokra fordítani azokat a pénzeket, amelyek itt hasznosulhatnak a legmegnyugtatóbb módon.

Azt hiszem, hogyha ez a törvény a benyújtott szükséges módosításokkal elfogadásra kerül, akkor ez a tény mindenképpen megnyugtatóan hathat az egyébként feszültségekkel terhelt ifjúsági szférára, és - politikai, érzelmi felhangoktól sem mentes viták után - energiáink nagyobb részét végre valóban szakmai munkára és az ifjúság esélyeinek a növelését célzó törekvésekre fordíthatjuk. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage