Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Sepsey képviselõtársam Házszabály-értelmezése részben jogos, de nem mindenben alapos.

Az elsõ fordulat valóban igaz az elõzõ napirendi pont kapcsán; viszont elfelejtette a tisztelt ellenzék megtenni ezt az ügyrendi indítványát az ügy tárgyalási ideje alatt. (Dr. Sepsey Tamás: Reménykedtünk, hogy megérkezik, mert elõfordult már ilyen!) Igen, Sepsey képviselõ úr megérkezett, a kormány képviselõje nem érkezett meg - igaz, õ is késve érkezett meg a napirend tárgyalására, de önmagában ez semmiféle gondot nem okoz. Észrevételezhette volna a tisztelt ellenzék, hogy nincs itt a kormány képviselõje. Magam is csodálkoztam rajta, hogy nem tették meg ezt az észrevételt.

A második Házszabály-értelmezéssel kapcsolatosan kicsit nagyobb a gond. Az alkotmányügyi bizottság - ön mögött ül Balsai képviselõtársunk -, értelmezte már a Házszabálynak ezt a rendelkezését és úgy értelmezte, hogy bár kötelezõ a kormány tagjainak részvétele az ügy tárgyalása kapcsán, de nem kényszeríthetõ ki. Ez esetben a Ház elnöke egyet tehetett volna: megpróbálja értesíteni a kormány távol lévõ képviselõjét. Ezt sajnos elmulasztotta.

A most tárgyalt napirend kapcsán nagyon nehezen tudom elképzelni azt, hogy milyen alapon, milyen hatályos jogszabály alapján érintett az igazságügy- miniszter az ügyben; mert sajnos a bírák ellenõrzésérõl szóló törvényben semmiféle ezzel kapcsolatos kompetenciája az igazságügy-miniszternek nincs, nem is volt korábban sem. A kormány feladatkörét csak igen-igen áttételesen érinti a nemzetbiztonsági bizottságnak ez a javaslata.

A negyedik pont pedig abszolút nem alapos, tudniillik a Házszabály alapján nem kötelezhetõ, nem is kell elvileg az elõterjesztõnek - ha nem a korányt érintõ ügyrõl van szó -, itt lennie. Sajnos rossz a Házszabály, ez teljesen igaz; én javaslom képviselõtársamnak, hogy a Házszabály módosítására nyújtson be módosító indítványt. Örömmel fogja fogadni az alkotmányügyi bizottság, amely gondozta a Házszabályt; azért is, mert szeptemberben a Házszabály felülvizsgálatának egyéves moratóriuma lejár, illetve kötelezettséget vállalt a Ház, hogy egy év tapasztalatai alapján felülvizsgálja a Házszabályt.

Úgyhogy nem látok okot arra, hogy a jelen elõterjesztéssel kapcsolatos általános vitát akár elnapoljuk, akár pedig ne folytassuk, bár - ha az ügyrendi javaslatról határoztatni kíván a képviselõ úr - teljesen természetesen állunk elébe.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage