Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az elnapolt ülés vagy az elnapolt napirend végén én ezt tudomásul veszem, de visszautasítom.

Elnök asszony Házszabály-értelmezését önkényesnek minõsítem, azért, mert a Házszabálynak nem tudta megmondani azt a pontját, amelynek alapján a további tárgyalást veszélyezteti a nemzetbiztonsági bizottság távolléte, illetve a kormány képviselõinek távolléte. Elnök asszony nem tudta meghatározni azt a hatályos jogszabályt, amelynek alapján a nemzetbiztonsági bizottság elõterjesztése miatt a kormány bármely képviselõjének itt kellett volna lennie.

Ha jól elolvassuk a bírák ellenõrzésérõl szóló jogszabályt - ehhez természetesen ismerni kellene -, akkor teljesen természetesnek venné az elnök asszony, hogy itt a Legfelsõbb Bíróság elnökének vannak bizonyos jogosítványai; viszont a Legfelsõbb Bíróság elnökét még az Országgyûlés sem kötelezheti a Ház ülésén való részvételre a Házszabály 45. § (5) bekezdésének alapján.

Mindebbõl következik, hogy az elnök asszony elnapolásra vonatkozó intézkedését én házszabályellenesnek minõsítem és a frakciónk nevében visszautasítom. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

(21.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage