Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt az ellehetetlenült gazdaságirányítási problématömeggel és a külsõ államadóssággal kíván foglalkozni abból az aspektusból kiindulva, hogy gazdaságunk és külsõ államadósságunk helyzete és alakulása a legutóbbi hónapokban drámai módon tovább romlott.

A mai napig sem ismert azonban az a kormányzati gazdaságpolitika, amely kitöréshez vezethetne, hiszen az az út, amelyet az MSZP-SZDSZ-kettõs megjelölt és amely a kormány "bokros" teendõinek minõsül, az - jól tudjuk - nem kitöréshez, hanem egy olyan szakadékhoz vezet, ahonnan az ország lakosságának döntõ többsége számára nagyon hosszú ideig nem lesz kivezetõ út.

Elég, ha arra utalok, hogy egy olyan tévúton jár ma a kormány, amelyet általánosságban támad az ország szinte minden társadalmi csoportja, rétege, hiszen legutóbb már a bírók és az ügyészek is bejelentették, hogy mûködésképtelenné válik a bírói és az ügyészi kar is. Az pedig, hogy a különbözõ tanintézmények nem tudnak tovább mûködni, ez is közismert tény, hiszen naponta már több felsõoktatási és alacsonyabb fokú intézmény jelzi, hogy elérkeztek a határra, onnan nincs tovább út, be kell fejezni tevékenységüket.

Rendkívül nehezményezi a kisgazda frakció, hogy a pénzügyi kormányzat a kivezetõ utat épp azoknak a terheknek a növelésében látja, mely terhek ellehetetlenítik a gazdaságot, és ugyanakkor a kézenfekvõ megoldásokhoz nem nyúl.

Hogy milyen kárt okoz ennek az országnak a 44 százalékos tb-járulék, ma még senki nem tudja felmérni. De ha abból a ténybõl indulunk ki, hogy nem olyan sokkal ezelõtt volt olyan idõszak, amikor Magyarország az egy fõre esõ feltalálások és találmányok, újítások számában a világ csúcsához tartozott, és visszaemlékszünk arra, hány kitûnõ találmány maradt az íróasztalban az elmúlt negyven év alatt, akkor felmérhetjük, mi lesz a következõ út, amelyet jelzett egy kitûnõ, valamennyiünk által ismert feltaláló - nem akarom a nevét megmondani, mert nem akarom, hogy meghurcolásnak legyen kitéve, õ azonban aláírta, így küldte hozzám a levelet. Azt írta nekem, hogy szerencsére a találmánynak van egy olyan jellemzõje, amelyet a pénzügyminiszter úr nem akar felismerni, ahhoz nem kell koffer, hogy kofferban csempésszék ki az országból: a találmány elfér a koponyában. Jelezte nekem, hogy majd mint amerikai állampolgár fog a találmánya hasznosítása kapcsán jelentkezni; valamint azt is, hogy nem õ az egyetlen, akit menekülésre kényszerít ez az elfogadhatatlan Bokros-csomag.

Ezért a Független Kisgazdapárt azt ajánlja, hogy az adóterhek a kisembert, a produkciót nyújtó embert terhelõ, különbözõ megszorító intézkedések helyett a kormánynak inkább azon kellene munkálkodnia, hogy például az idegenforgalmi lehetõségeket illetõen a világátlag 600 dollár/fõ bevételtõl messze-messze elmaradt magyar idegenforgalmat, amely számarányában óriási, de a 60 dollár/fõ bevétellel messze jár a világszínvonaltól, ezt növelje; a cserearányromlást próbálja megakadályozni; ne erõltesse azt az exportot, ami egyértelmûen káros a számunkra, mert olyan rossz átváltási kulccsal tudunk csak exportálni. Ezek jelentik a kivezetõ utat, nem a további megszorítások!

Ezért arra kérem az igen tisztelt pénzügyi kormányzatot, fontolja meg a kisgazda frakció álláspontját. Köszönöm, elnök úr, a türelmet. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage