Sirály Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SIRÁLY PÉTER (MSZP): Tisztelt Surján képviselõtársam! A felszólalásában említette, hogy ne a hivatal jelölje ki azokat a kórházakat, amelyek megszûnnek, ne a hivatal jelölje ki azt, hogy az egészségügyi ellátásban kinek mit kell csinálni. Teljes mértékben egyetértek ezzel.

Elmondta, hogy a gyógyító munkát kell finanszírozni, nem a kórházi ágyat, nem az épületeket, falakat. Ezzel is teljes mértékben egyetértek.

Ugyanakkor vázolta ennek a gondjait, amelyeket mi láttunk, s amelyeket ön is látott éveken keresztül. Azt hiszem, mind a ketten hívei vagyunk egy korszerû, modern, teljesítményorientált finanszírozásnak az egészségügyben. Számtalan feltétele van ennek, nyilván szó lesz még ma róla.

Ön kormányzati pozícióból, mint ahogy elmondta - és én azt hiszem, bölcsen mondta -, úgy látta, hogy ez lassabban vihetõ végbe, és egy folyamat; mi ellenzéki pozícióból akkor úgy láttuk, hogy ez gyorsabban véghezvihetõ, és bizonyára most ön látja úgy, hogy gyorsan meg kéne csinálni, és mi látjuk úgy, hogy ennek reális gondjai és akadályai vannak. Tulajdonképpen jó, hogy ebben a Házban gondolati találkozások is vannak.

Egyetlenegy dolog, ami miatt úgy látom, hogy nem lehet teljes egészében egy teljesítményorientált finanszírozásra a szerkezetátalakítást hagyni, mert az egészségügyben ellátási kötelezettségek vannak. Ön ebbõl nyilvánvalóan érti, hogy mirõl van szó; de mindezekkel együtt talán elmondanám, hogy nem lehetséges egy megyei kórházat például bezárni azért, mert ott a gazdasági vezetés, a munka nem megfelelõ színvonalú, illetve nem finanszírozható. Ebbõl le kell vonni a következtetéseket akkor önkormányzatnak, társadalombiztosításnak, szakmának egyaránt, de ugyanakkor... (Az elnök mikrofonja megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ elmúlását.)... - igen -, de ugyanakkor ezekben az esetekben egy bizonyos fokú kézi vezérlés mindig meg fog jelenni.

Elnézést, hogy túlléptem az idõt. Köszönöm a figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage