Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Elnézést, képviselõtársam; nem, én reagáltam lassan, mert valahogy az volt az érzésem, hogy több reflexió lesz, és nem akartam rögtön reagálni.

Köszönöm azokat a megjegyzéseit, amivel kezdte. Tényleg én azt hiszem, most nem akarom megismételni, de abban egy kis félreértés van: én nem gyorsítást akarok most. Ha így mondtam vagy így lehetett érteni, akkor rosszul fogalmaztam. Én arról beszélek, hogy jelen helyzetben menetrendre volna szükség a kiegyenlítésekhez. Most sem szabad rázúdítani hirtelen az egységes árat az egyenlõtlen feltételekkel dolgozó kórházrendszerre. Ez nem gyorsítás, csak világos üzenet, hogy egy négy-öt éves távlatban hogyan lehet eljutni az egyértelmû célhoz, miközben a teljesítményelv azért már dolgozik. Azt hiszem, hogy ez így korrekt.

Abban is egyetértünk, hogy bezárni kórházat az ellátási kötelezettség mellett nem lehet. De itt az a nagy aggodalmam, tisztelt képviselõtársaim, hogy akkor lehet, hogy önök nem gondolták eléggé végig, de ezt az ellátási kötelezettséget ma letettük a társadalombiztosítás kezébe, egy olyan csoport helyett, mint a területi önkormányzat, ahol megítélésem szerint jobb helyen volt, mert a lakosság közvetlenebbül tudja ellenõrizni a területi önkormányzatot, mint a tõle azért mégis messze lévõ társadalombiztosítás.

(10.40)

Azért mondtam azt a buta példát, hogy megböki és mégsem böki meg, csak odateszi a kést, mert nem fognak ezzel élni. Bezárni azonban semmiképpen nem lehet.

A kézi vezérlésrõl még annyit, hogy igen, ha egy kórház, amelynek mûködnie kell, mûködésképtelen, akkor ennek lehet szabályzási oka, elrontottuk, rosszul mennek a pénzek, például biztos, hogy meg kell emelni az intenzív terápiás pontszámokat, teljesen egyértelmû; rossz az illetõ, aki dolgozik, és az önkormányzat sem teljesíti, amit teljesítenie kell. Ilyenkor - én is túllépem az idõt, de nagyon gyorsan befejezem - válságstáb kell, amelyben az összes érintett szerv vezetõi ott vannak, és közös kézi vezérléssel intézik el, amit el kell intézni, adott esetben a gazdasági igazgató vagy az orvosigazgató menesztését, ha ez a megoldás kulcsa, és adott esetben tényleg 20-30 ágy bezárását, amit ésszel rendelkezõ igazgató már megtett volna.

Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage