Sirály Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SIRÁLY PÉTER (MSZP): Tisztelt Képviselõtársaim! A mai nap folyamán már másodszor hallottunk elég éles kirohanást a kiegészítõ vagy többlépcsõs vagy külön biztosítási rendszerek ellen. Azt hiszem, hogy nem ugyanarról beszélünk. Azzal, amit Pusztai Erzsébet kolléganõ biztosítási ügyben elmondott, teljes mértékben egyetértek. Magyarországon nem reális, nincs rá mód, és káros, költséges lenne egy amerikai biztosítási rendszer bevezetése.

A mi elképzelésünk és az én személyes meggyõzõdésem is - és szó szerint ezt mondtam -: a többlépcsõs biztosítási rendszer. Tehát egy kiegészítõ biztosítási rendszerrõl van szó, amiben minden magyar állampolgárnak megvan az alapbiztosítása. Emellett a jelen pillanatban, azt hiszem, a kiegészítõ biztosítás a beteg-hozzájárulási rendszerekre épülve tud létrejönni Magyarországon. Ezt látom reálisnak. Hogy 15 év múlva mi lesz a realitás, azt vélhetõen egyikünk sem tudja még.

Elmondtam a hozzászólásomban: alapelv, hogy minden magyar állampolgárnak a kor színvonalán álló és szakmailag indokolt orvosi beavatkozáshoz díjtalanul hozzá kell jutnia, bármilyen biztosítási rendszer lészen is itt. Alapelvként mondtam el szintén, hogy egy mûködõ teljesítményorientált finanszírozási rendszer mellett jöhet létre - és ez a vállalkozási megoldásokra is érvényes - , amelyik feltételezi a korrekt és áttekinthetõ, gyors adatszolgáltatást, valamint az ehhez kapcsolódó minõségkontrollt. Tehát hogy a finanszírozók tudják, mi történt, hogy leellenõrizzék azt, amit minden épeszû ember leellenõriz, ha vásárol valamit, hogy mit vásárolt mennyiségben, minõségben, ugyanebben a rendszerben is a finanszírozó társadalombiztosítás leellenõrizze. Ezek alfái és omegái annak, hogy bármilyen vonatkozásban tovább tudjunk lépni.

Elnézést még öt másodperc talán...

(12.20)

Az egészségügy modernizációja... Azt hiszem, a hozzászólásom 80 százalékban errõl szólt, és nem hiszem, hogy ez egy mondatban megfogalmazható. Bizonyára nem kell elcsépelni, átfogó egészben lehet róla tárgyalni.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage