Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót. Szeretnék bekapcsolódni a kétpercesek során ebbe a vitába, ami itt lezajlott - vagy zajlik - a kiegészítõ biztosítási rendszerekrõl.

Azt gondolom, nagyon lényeges, érvényes mondat van ma a társadalombiztosítási törvénykezésben, nevezetesen, hogy a biztosítási és a szolidaritási elv érvényesítése mellett mûködtetjük ezeket a rendszereket. Amíg ez a törvényi hely így marad, ez a következõt jelenti:

A magyar lakosság egy részét önálló biztosító rendszerbe leválasztani nem lehet. Én ennek - bármilyen közéleti poszton vagyok - a legmerevebben ellenállok. Lehetetlen állapot, hogy a vezérigazgatóknak - de legyenek ezek akár közigazgatási dolgozók - legyen önálló biztosítása, és a szövõnõknek egy másik önálló biztosítása, mert akkor biztos, hogy az egyikbe a szívátültetés nem fog beleférni. Én pedig úgy vélem - azt hiszem, önök is egyetértenek ezzel, mindenki, aki itt, a parlamentben van -, hogy a csõlakónak is meg kell kapnia a szívátültetést, ha az menti meg az életét.

Hogy színesebb a televízió a kórházi szobában vagy - ahogy kicsit frivolan szoktam mondani - rövidebb az ápolónõk szoknyája, azt fizesse meg az, aki tudja és akarja. Erre lehet tehát külön: jobb ellátásért, egyebekért. Orvosszakmailag azonban nem lehet kizárni a gyógyítást - ez nagyon lényeges -, és egy ágazatot akkor lehet kiengedni... Képviselõtársaimnak tudniuk kell ugyanis, hogy nagyon sok terv van, kész terv, például a Belügyminisztérium környékére tartozó munkatársak önálló biztosítására. Erre is meg lehet teremteni a lehetõséget, de csak akkor, hogyha õk vannak, mondjuk - hasszámot mondok - 200 ezren, és megkapják a nagy közös kalapból 200 ezer magyar állampolgár átlagbefizetését. Ebbõl kiindulva csinálhatnak, amit akarnak, rárakhatják - ez a befogadott rendszer, a törvény elvileg megadja erre a lehetõséget. Más lehetõség nincs! Vagy a meglévõ fölé lehet tehát, vagy az átlagot befogadva.

Amíg ebben egyetértünk, addig itt béke lesz, és ha nem értünk egyet, akkor háború lesz - de a háború egyben a magyar egészségügy tönkretételét is jelenti. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage