Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDF): Képviselõtársam nyilván félreértett: én nem a kiegészítõ és a többlépcsõs biztosításokról beszéltem, hanem a társadalombiztosítás piacosításáról és szétbontásáról, ami egészen másról szól.

Hogy mennyire egyetértünk a többlépcsõs biztosítási rendszerrel, azt éppen az 1992-ben hozott országgyûlési határozat mutatja, amit a szociális bizottságban együtt dolgoztunk ki, együtt igazítottunk tovább a kormány javaslata után, és amit a parlament emlékezetem szerint több mint 90 százalékkal szavazott meg.

És igen: egyetértünk a többlépcsõs biztosítással, de csak úgy, hogy létezik a társadalombiztosítás, és amellett ott vannak a kiegészítõ biztosítások, és nem a társadalombiztosítás szétszedésével és piacosításával - mert én annak a hátrányairól beszéltem.

Amit képviselõtársam elmond a minõségbiztosításról, az nagyon fontos dolog, de azért meg kell mondanom, hogy ez nem az alfa, hanem az omega. Hiszen a nyugati biztosítási rendszerekben is most dolgoznak azon - nálunk sokkal fejlettebb informatikával, sokkal fejlettebb hálózatokkal rendelkezõ országokban is -, hogyan tudják a minõségbiztosítást bevinni a finanszírozási rnedszerbe. Hadd ne mondjam: még a Clinton-program egy része is errõl szólt, hogyan tudják kialakítani a minõségbiztosítást.

A magyar egészségügy átalakításának ez azért nem az alfája tehát, bár a munkát el kell kezdeni. Egyébként tudomásom szerint a Debreceni Orvostudományi Egyetemen évek óta folyik ez a munka, hogy hogyan lehet ezt a rendszert kialakítani. Nagyon fontos, de anélkül is tovább kell haladnunk, mert egy komoly, magas szintû minõségbiztosítás kidolgozása nemcsak nekünk, hanem a nyugati, fejlettebb országoknak is kemény dió még.

Köszönöm figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage