Szabó György Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ GYÖRGY népjóléti miniszter: Köszönöm szépen, elnök asszony. Csak néhány megjegyzést szeretnék az itt elhangzott polémiához hozzátenni.

Elõször is szeretném megnyugtatni Surján képviselõ urat és Pusztai képviselõ asszonyt is, hogy a kormánynak nincs olyan szándéka, hogy a kötelezõ, mindenkire kiterjedõ, közös kockázatvállaláson és szolidaritáson alapuló biztosítási rendszert piacosítja, csak kifejezetten arra gondolunk, hogy bizonyos kiegészítõ szolgáltatásoknál lépnének be a különbözõ biztosítók, magánbiztosítók. Mi is rendkívül fontosnak tartjuk azonban, hogy a társadalmi esélyegyenlõség, sõt a teljes esély biztosítása mindenki számára egyértelmûen garantált legyen a jövõben is.

A másik, hogy valóban nagyon sok dolgot elmondott a felszólalásában, és nincs is mód rá, hogy itt részletesen reagáljunk, de nagyon remélem, hogy képviselõ asszonyhoz is eljutott - Surján képviselõ úr vissza is igazolta egy igen korrekt levélben - az az anyag, amit a minisztérium elkészített szakmai koncepcióként. Mindegy, hogy "modernizáció" vagy éppenséggel mi az alcíme ennek az anyagnak. Azt igyekszik bizonyítani, hogy azok az átalakítási reformelképzelések, amelyek tárca- vagy kormányszinten megfogalmazódnak, és amelyeknek egy része a mostani társadalombiztosítási önkormányzat költségvetésében is visszatükrözõdik, valóban egy olyan reformfolyamatba illeszkedik, amirõl el kell ismerni, hogy önök kezdték el. Mi ezt szeretnénk markánsan folytatni, és - hadd tegyem hozzá - úgy szeretnénk ezt, hogy mindenkinek, akinek ebben véleménye, érdekei vannak, kérjük a tanácsát és a véleményét. Ezért már most szeretném önt meghívni két fórumra:

Szeretnénk az országgyûlési képviselõk számára egy külön vitafórumot rendezni a minisztériumon belül, ahol kitérhetünk az összes olyan kérdésre, amit ön fölvetett vagy amit Surján képviselõ úr felvetett. Nekem ugyanis szent meggyõzõdésem, hogy pusztán gazdaságossági szempontból nem lehet megítélni kórházakat, nem lehet a versenypiac követelményeit ráereszteni erre a rendszerre. Ez egy nagyon sajátos piac, ahol a kínálat határozza meg a keresletet - és hadd ne folytassam! Ha a versenyt elengednénk, elképzelhetõ, hogy Magyarország bizonyos részein fehér foltok alakulnának ki az egészségügyi ellátásban - arról nem beszélve, hogy amíg ez a verseny lezajlik, micsoda mérhetetlen pusztítás folyna. Ezt senki nem akarhatja igazából komolyan.

A másik: a jövõ héten szeretnénk az ez évi kapacitásszabályozásokat megoldani - nem a nyilvánosságra került, sajtóban meghirdetett listák alapján. Én ezt többször cáfoltam e Ház falain belül is: azok egy meghatározott körben készült számításaink voltak, és nem egyeznek a minisztérium szakmai elképzeléseivel sem.

A jövõ héten szeretnénk megyei szinten egy-egy intézménycsoporttal kapcsolatosan lefolytatni ezeket a tárgyalásokat, ahol ott lennének a tulajdonos önkormányzatok, az intézményvezetõk, és önöket, érintett képviselõket is - meg fogják kapni a pontos ütemezést - szeretettel várjuk. Legyenek ott, nézzék meg - semmiféle titok nincs benne. Örömmel vennénk, ha a véleményüket ott is ki tudnák fejteni.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage