Sirály Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SIRÁLY PÉTER (MSZP): Raskó György hozzászólásából sok mindenben egyet tudok érteni. Én mint képviselõ pont ugyanebben a cipõben járok, és természetesen bevallom, hogy lobbyzok, ha tüntetést nem is szervezek - nem tudom, hogy ön szervezett-e vagy sem - kórházügyben.

De azért egy félreértést el kell oszlatni. Abban a kijelentésben is teljes mértékben igaza van, hogy az orvos-beteg kapcsolat egy bizalmon alapuló emberi kapcsolat, és a beteg ember a legbensõ személyiségét adja ki az orvosnak. Ugyanakkor ma Magyarországon megengedhetetlen az, hogy altatóorvos nélkül, intenzív terápiás háttér nélkül végezzenek mûtéti beavatkozást. Ennek nagyon nagy költségei vannak; van, ahol megvan, van, ahol nincs meg ennek a fedezete. Megengedhetetlen az - bár létezõ gyakorlat ma Magyarországon -, hogy területi felvételes osztály akut beteget vegyen föl úgy, hogy éjszaka nincs laborügyelet, éjszaka nincs röntgenügyelet, éjszaka nincs EKG. Azt hiszem, azt már minden magyar állampolgár föl tudja fogni és meg is érti, hogy õt egy olyan kórházba viszik be, ahol délután 4 után ilyen elemi szolgáltatásokhoz nem jut hozzá.

Igaz az - ami ma itt elhangzott -, hogy ma a medicinában vagy az orvoslásban egy beteggel mi történik, az 80 százalékban azon múlik, hogy mi van az orvos fejében. De azért a maradék 20 százalékban nagyon nagy jelentõsége van az eszközöknek! (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage