Szekeres Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, azon a színvonalon egy ilyen vitát lebonyolítani, hogy hány fõs az Ikarus-busz, ki mikor és hol vacsorázott vagy milyen repülõgépen utazott, nem érdemes. Ha hazaérkezik a miniszterelnök, részletes tájékoztatást fog adni az ország közvéleményének a tárgyalások eredményeirõl.

Ugyanakkor ez a két napirend elõtti fölszólalás arra indít engem, hogy a szocialista képviselõcsoport nevében a Ház elnökének és a Háznak egy javaslatot tegyek. Kérem a Házat - és ezt kezdeményezem -, hogy a Házszabály 143. §-ának (3) bekezdése alapján az Országgyûlés alkotmány- és igazságügyi bizottsága mint a Házszabály értelmezéséért felelõs bizottság, értelmezze a Házszabály 51. §-ának (1) bekezdését, különös tekintettel a következõ kérdésekre:

1. Milyen ismérv alapján különíthetõ el valamely ügy az Országgyûlés napirendjén szereplõ ügytõl?

2. Mi a jellemzõje az országos jelentõségû ügyeknek?

3. Milyen ok alapján tekinthetõ valamely ügy halaszthatatlannak? (Zaj a jobb oldalon.)

4. Milyen kritérium alapján tekinthetõ valamely ügy rendkívülinek?

5. Az Országgyûlés elnöke a Házszabály 19. §-a (2) bekezdésének d) pontja alapján meggátolhatja-e az országgyûlési képviselõcsoport vezetõjét a napirend elõtti felszólalás szándékában, ha az arra vonatkozó bejelentésébõl megállapítható, hogy az nem felel meg a Házszabály 51. §-a (1) bekezdésében meghatározott követelményeknek? (Közbekiáltások a jobb oldalról.)

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt tíz hónap során több mint 435... (Nagy zaj a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage