Pozsgai Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

POZSGAI BALÁZS, az önkormányzati és rendészeti bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A T/1123. számon benyújtott törvényjavaslat a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvényt egészíti ki; közelebbrõl: azt a zárórendelkezésekben szereplõ 107. §-t, amely az önkormányzatok tulajdonába kerülõ vagyont szabályozza.

Már régóta és hosszan tartó vitát folytattunk és folytatunk a vagyon körül, amely vita önmagában természetes. Az már kevésbé, hogy az érdekkülönbözõségek miatt 1991 óta ezek a kérdések nem jutottak nyugvópontra.

Az önkormányzati bizottság többségi megközelítése az általános vitára való alkalmasság tárgyalásakor az volt, hogy az Ötv. módosításának a jogosultsága nem kétséges, annak ellenére, hogy ismeretében volt már az önkormányzati bizottság a gazdasági bizottság döntésének - amely nem tartotta alkalmasnak általános vitára e törvénymódosítást.

Az állam és az önkormányzatok között mindenképpen szükséges rendezni a gáz- és energiaszolgáltatás vagyoni kérdéseit. Olyan végleges helyzetet kell teremteni, amelyben az állam és az önkormányzatok vagyoni, üzletrészi részesedése elfogadott, kitisztázott. Már az elõzõ hónapok során, a privatizációs törvény tárgyalásakor sok vitánk volt a gázelosztó- rendszerekkel, a villamosenergia-rendszerekkel kapcsolatban. E vitával összefüggésben alakult ki, hogy a tárcák - így a BM, az IKM és a privatizációs tárca nélküli miniszter csapata -, valamint az önkormányzati bizottság között e kérdést az összes érdekelt bevonásával kell rendezni.

E törvényjavaslat, amely önök elõtt fekszik - és amelynek általános vitára való alkalmasságáról döntünk -, ezt a hiányt próbálja pótolni. Ilyen értelemben véve pozitív a törvénytervezet, mert valami eddig rendezetlent megpróbál elrendezni, egyrészt az önkormányzatok, de másik oldalról a privatizáció érdekében is.

A vitában a bizottság tagjainak döntõ része elmondta, hogy a törvénytervezetbõl - pozitív szándékai mellett - csak alapos fogalomtisztítások és módosítások után lesz megfelelõ, használható törvény. Példaképp: erõsen vitatott a plusz tíz százalékos vagyonjuttatás általános megoldása, mert újabb igazságtalanságokat eredményez, de maga a "lakossági szükségleteket kielégítõ közmûvek építményei" fogalma is, hiszen például a gázrendszereknél egy lakóház gázellátási rendszerét nem lehet különválasztani egy pékség gázellátási rendszerétõl; nem beszélve a szénhidrogén- szállítóvezeték e törvényi módosításban említett és nehezen értelmezhetõ fogalmáról.

Összességében: a bizottság úgy ítélte meg, ha megfelelõ módon tisztázódnak az alapfogalmak, akkor ez a törvény eléri a célját, amelyet az önkormányzatok is igényelnek, másrészt a privatizációs folyamat bevételébõl is részesülnek az önkormányzatok, valamint tisztázódik az út a privatizáció elõtt, a jogi akadályok elhárulásával. Jelzem, hogy a bizottság 15 igen, 8 nem és nulla tartózkodás mellett támogatja a törvénymódosítás általános vitára való alkalmasságát. Köszönöm. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage