Göndör István Tartalom Elõzõ Következõ

GÖNDÖR ISTVÁN, a gazdasági bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A gazdasági bizottság június 7-i ülésén tárgyalta a T/1123/1995. számú törvényjavaslatot a helyi önkormányzatokról szóló '90. évi LXV. törvény kiegészítésérõl. A bizottság egyhangú szavazással általános vitára nem tartotta alkalmasnak ezt a törvényjavaslatot, a következõk miatt.

Az 1. §-ban pontatlan és végrehajthatatlan megfogalmazások vannak, a következõk szerint: a lakossági szükségleteket kielégítõ közmûvek építményei belterületen belül. Tessék elgondolni: hogyan lehet elkülöníteni egy utcán belül, hogy mi az a vezetékszakasz, az a vagyoni érték, amely a lakosság szükségleteinek kielégítésére szolgál.

A 2. §-ban rendelné a törvényjavaslat a privatizációs bevételbõl 10 százalékot a gázszolgáltatásba bekapcsolt településeknek készpénzben átadni, az 1995. január 1-jei lakosságszám arányában. Itt olyan gondok vetõdnek föl, hogy ez a 10 százalék osztogatásnak minõsül a privatizációs bevételbõl, azon önkormányzatok felé, amelyek nem járultak hozzá - és az elmúlt évtizedekben jó néhány ilyen önkormányzat volt.

Másodszor: azoknál az önkormányzatoknál viszont ez a 10 százalék elenyészõen kevés, ahol száz százalékban lakossági és önkormányzati forrásból finanszírozták a gázvezeték-építést.

(16.30)

Figyelmen kívül hagyja a törvényjavaslat azt, hogy mi van azokkal a vezetékvagyonokkal, amelyeknek a beruházása pillanatnyilag folyamatban van, és a finanszírozásuk szintén lakossági pénzbõl történik.

Kifogásolta a bizottságunk azt, hogy a javaslat beterjesztésekor még nem volt ismert az önkormányzati érdekképviselet véleménye e javaslattal kapcsolatban. Az a meggyõzõdésünk, hogy így, ebben a formában ez a javaslat csak viták és perek hosszú sorát indítja el. A szándék az volt, hogy hiányt pótoljon, de sajnos nem kielégítõen - ahogy az önkormányzati bizottság elõterjesztésében elhangzott: számtalan pontatlan szakmai megfogalmazás van benne.

Hangsúlyoznám, azért nem tartottuk alkalmasnak általános vitára, mert már a bizottság ülésén látható volt, hogy a két paragrafushoz számtalan módosító indítványt kell benyújtani. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage