Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök asszony, a szót. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Azt hiszem, hogy nagyon rövid leszek, hiszem talán én jelentkeztem be egyedül a pótköltségvetés részletes vitájához.

Szóban már megbeszéltük államtitkár úrral és a költségvetési bizottság alelnökével, hogy a pótköltségvetés 3. számú mellékletében kétféle támogatásban részesülhetnek a szociális támogatás keretében azok a háztartások, amelyek gázolajjal fûtötték lakásukat. Itt van hatmilliárd forint. Bár az eredeti módosító indítványomat a költségvetési bizottság elutasította, kapcsolódó módosító javaslatként szétválasztottam a két tételt, egyrészt azokra a háztartásokra, amelyeknek fûtését lakossági szolgáltatásként gázolajjal mûködõ önkormányzati távrendszerek biztosítják, másrészt azokra a háztartásokra, amelyek fûtését gázolajjal mûködõ egyedi fûtésrendszerrel biztosítják. Miért teszünk különbséget a távhõrendszerek tekintetében és az egyedi fûtés tekintetében, ha mind a kettõ gázolajjal mûködik és a támogatás, a rászorultsági elv azonos, illetve mindkétféle háztartást megilleti?

Államtitkár úrral nagyon sokat beszéltünk errõl. Nem tudom, hogy a bizottságban mi lesz e kapcsolódó módosító javaslat sorsa. Nagyon kérem, hogy a szociális igazságosság érvényesülése érdekében úgy kezeljék a gázolajjal mûködõ távhõszolgáltatásokkal érintett lakókat, mint az egyedi fûtési rendszerût alkalmazót, mert úgy érzem, hogy õk talán még kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, mint az egyedi fûtési rendszerûek. Õk nem tudják megváltoztatni fûtési rendszerüket, ezer, kétezer vagy netalán több ezer lakás tekintetében. Rá vannak kényszerítve arra a fûtési módra, amit nem tudnak korszerûsíteni, csak úgy, ha esetleg ebbõl a hatmilliárd összegbõl bizonyos részösszegeket kapnak.

Én bízom államtitkár úr és a költségvetési bizottság jóindulatában, és abban, hogy ezt a kapcsolódó módosító indítványt meg fogják szavazni. Nagyon szépen köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage