Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A köziratokkal, közlevéltárakkal és a magánlevéltári anyaggal kapcsolatos törvénytervezet kapcsán - mint ahogy az már több alkalommal megszokott volt részemrõl -, ennek egy részéhez, a megyei jogú városoknak azon lehetõségéhez és jogához szeretnék szólni a levéltárak kapcsán is, amely szerint az önkormányzatok azonos jogokkal rendelkeznek, a legkisebb településtõl a fõvárosig - viszont eltérõ lehetõségekkel, eltérõ kötelezettségekkel és eltérõ feladat- és hatáskörrel.

Az önkormányzati jogok tekintetében én nagyon fontosnak tartom azt, hogy a városok, különösen a történelmi városok - mint például Székesfehérvár - rendelkezzenek azzal a lehetõséggel, amelyre a törvénytervezet módot is ad, hogy városi önkormányzati levéltárat hozzanak létre. Hiszen a török kiûzését követõen ezekben a városokban jött elõször létre a levéltár alapintézménye.

Szeretném azt javasolni - és módosító indítványomban javaslatot is teszek - , hogy a megyei, fõvárosi közlevéltár, amely területi általános levéltárként a megye önkormányzatának közvetlen felügyelete és irányítása alatt mûködik - illetékességi körébe tartozik a fenntartó önkormányzat testületének, hivatalainak és intézményeinek, valamint ezek jogelõdjeinek levéltári anyaga, továbbá a megye területén keletkezett minden olyan levéltári anyag, amely nem tartozik más levéltári illetékességi körbe -, kiegészüljön azzal, hogy a megyei jogú városok hasonló elbírálás alá kerüljenek. Köztudott, hogy az önkormányzati törvényben erre lehetõség nyílik, hiszen a megyei jogú város saját területén - néhány eltéréssel - létrehozhat olyan intézményt, amely az illetékességi területen megyei feladatokat lát el.

Ennek az Ötv.-ben megfogalmazott jogszabálynak az alapján javaslom tehát tisztelettel az elõterjesztõnek, hogy - a megyeihez hasonló módon - a megyei jogú város a saját illetékességi területén ne csak az önkormányzati anyagokat és azok intézményeinek anyagait gyûjthesse, hanem területi levéltárként mûködve - együttmûködve a megyei levéltárral - a megyei jogú város területén gyûjthessen teljes körben, illetékességi területén. Fontosnak tartom ezt tehát olyan szempontból, hogy minden településnek - közöttük a történelmi városoknak - nemcsak joguk, hanem kötelességük is a történelem során a területükön keletkezett anyagoknak a gyûjtése, tárolása, kezelése, kutatásra való alkalmassá tétele. Anyagi okokkal is tudom ezt indokolni, hiszen több megyei levéltár kínlódik elhelyezési gondokkal, több levéltár nem tudja kutatási célra bemutatni ezeket az anyagokat. Véleményem szerint ezek a velük együttmûködõ megyei jogú városi levéltárak feltétlenül bázisai lehetnének az országos levéltár hálózatfejlesztésének.

Feltétlenül fontosnak tartom továbbá még egyszer hangsúlyozni azt, hogy a történelmi városok területén olyan gazdag anyag jött létre, amelynek feltétlenül egy megyei jogú város önkormányzata alatt - annak felügyelete és irányítása alatt - kell mûködnie. Ezt azért is hangsúlyozom, hiszen a megyei jogú város képviselõ-testülete csak meghívottként vesz részt a megyei önkormányzat munkájában, így egy általa irányított intézmény mûködtetésének a felügyeletét és ellenõrzését is a megyei jogú város önkormányzatának kell ellátnia.

Kérem tisztelettel az elõterjesztõt, és kérem a tisztelt Házat, hogy vegye fontolóra javaslatomat, és ne kötelezõ módon, hanem megengedõ módon tegye lehetõvé azoknak a megyei jogú városoknak, ahol ilyet létrehoztak - és ahol évszázadok óta, kivéve az ötvenes évektõl az államosítás idõszakát -, hogy a megyei jogú városok levéltárai a megyei levéltárral egyenrangú levéltárakként mûködjenek. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage