Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN, az önkormányzati és rendészeti bizottság kisebbségének elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Köszönöm a lehetõséget, hogy az önkormányzati és rendészeti bizottság - tegnap technikai okokból elmaradt - kisebbségi véleményét ismertethetem a villamosenergia és a gázszolgáltatás rendszerének privatizációjáról benyújtott törvénycsomaggal kapcsolatban.

Annak ellenére, hogy a parlament egyik fõbizottsága tárgyalásra alkalmatlannak találta a törvénycsomagot, a bizottságban kisebbségben maradtunk. Hét fõ értett egyet azzal, hogy - különösen a helyi önkormányzatokról szóló törvény kiegészítésérõl szóló törvényjavaslat tekintetében - a bizottság ne tartsa vitára alkalmasnak a benyújtott törvénycsomagot.

Indokaink között elmondtuk és javasoltuk, hogy az önkormányzatok szövetségeivel történjen egyeztetés - úgy tudom, ma délután kerül erre sor -, és az önkormányzatok szövetségének a véleményét is tolmácsoltuk. Azt javasoltuk, hogy az állam által alapított gazdasági társaság üzemeltetésében álló és e törvény hatálybalépése napján nem önkormányzati tulajdonban lévõ, lakossági szükségleteket kielégítõ, a település közigazgatási határán belül fekvõ villamos- és gázenergia-közmûvek értékének megfelelõ, az államot megilletõ vagyonrészek - üzletrészek, részvények - további eljárás nélkül, a törvény erejénél fogva e törvény hatálybalépése napján a közmûvagyon fekvése szerinti települési önkormányzat tulajdonába kerüljenek. Ennek megfelelõen az önkormányzatok tulajdonába kerülnek a közcélú villamosmûvek elosztóhálózatai és az azokhoz csatlakozó berendezések, a gázelosztó és csatlakozó vezetékek, a hozzájuk tartozó berendezések, a közvilágítás eszközeinek, értékének megfelelõ vagyonrészek.

Javasoltuk továbbá, hogy az önkormányzatokat megilletõ részvényeket, üzletrészeket e törvény hatálybalépését követõ 60 napon belül kell az érintett önkormányzatok birtokába adni. A települési önkormányzat e törvény kihirdetése napján tulajdonában álló gázelosztó és csatlakozó vezetékeket, a hozzájuk tartozó berendezéseket - a törvény hatálybalépését követõ 60 napon belül - a közmûvet üzemeltetõ többségi állami tulajdonban álló gazdasági társaságba vagyoni hozzájárulásként beviheti. A vagyon beruházási értékének megfelelõ részvények az apportáló önkormányzatokat illetik meg.

Tisztelt Ház! Javasoltuk azt is, hogy ezt a módosításunkat, amelyet az önkormányzatok szövetségeivel egyeztettünk, vegye figyelembe a tisztelt Ház majd, hiszen több mint 1500 önkormányzat már kérte a vagyonátadó bizottságtól az energiaközmû-vagyon természetben történõ átadását, a többi önkormányzat pedig ugyanilyen kérelemmel fordulhat a vagyonátadó bizottságokhoz. Ilyen helyzetben téves a törvényjavaslat indoklásának az az állítása, hogy a törvényjavaslatban foglalt rendelkezések mind a villamos-, mind a gázmûvek tekintetében lezárják az önkormányzati tulajdonigények kielégítésének folyamatát. Az önkormányzati igényekrõl ugyanis végsõ soron a Legfelsõbb Bíróság jogosult dönteni.

Tisztelt Ház! Az önkormányzati és rendészeti bizottságban az önkormányzati szövetségekkel együtt annak adtunk hangot, hogy megegyezéses alapon a stratégiai nemzeti ágazat, vagyon privatizációjában csak az önkormányzatokkal együtt lehetséges e kérdésnek a megoldása és az ebben való elõrelépés.

Köszönöm a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage