Latorcai János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LATORCAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Azt hiszem, az idõkorlát mindenkit arra kényszerít, hogy leegyszerûsítetten próbálja megfogalmazni mindazt, amit itt egy törvény vitája kapcsán szakmai érvekkel igyekszik alátámasztani. (Soós Károly Attila államtitkár feláll a helyérõl és kifelé indul az ülésterembõl.) Kérem államtitkár urat, hogy ne menjen el, mert pont hozzá szeretnék szólni, az õ reagálására szeretnék válaszolni, mert azt hiszem, õ is nagymértékben leegyszerûsítette a problémát. (Soós Károly Attila visszamegy a helyére.)

Sajnos nem ennyire egyszerû a dolog, hogy a Villamos Mûvek esetében pontosan a Villamos Mûvek Részvénytársaság a szállító, mert ettõl bonyolultabb a helyzet! Pontosan az Országos Villamos Távvezeték Részvénytársaság az, amelyik a tényleges szállítást végzi. S például egy erõmû kiesése esetében neki, az ottani vezetõ diszpécsernek kell - sokszor egy-két másodperc alatt vagy éppenséggel a másodperc töredéke alatt - eldönteni, hogy a rendszerben pótlásként szükséges villamos energiát honnan kapcsolja be, adott esetben például éppen importból!

S a törvényjavaslatnak - amelyet Torgyán képviselõ úr is már érintett - az az igazi hibája, hogy pontosan az országos villamos távvezeték-rendszer kimarad abból a körbõl, amelyben az 50 százalék plusz egy szavazati arány birtoklásával az állam a koncepció megfogalmazását alapvetõen meg tudja változtatni, és az új módosítás szerint - államtitkár úr, jó, ha ellenõrzi - ez az egy, különleges jogokat biztosító részvény kategóriájába tartozó részvénytársasággá válik. S amit mi hangsúlyoztunk, valamennyien ellenzéki oldalról, ez egyrészt jogilag nem egyértelmûsített, másrészt az államnak pontosan az ellátási felelõssége nem biztosítható ebben a konstrukcióban.

Úgy hiszem, változatlanul az az alapvetõ probléma, hogy beszélünk valamirõl, miközben az egész koncepciót gyökeresen nem tárgyaltuk meg - holott a lényeg az lenne, hogy egy konszenzusos alapon létrejövõ privatizációs stratégia e rendkívül fontos stratégiai ágazat területén megoldást jelenthetne.

Köszönöm szépen. (Taps a KDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage