Miklós László Tartalom Elõzõ Következõ

MIKLÓS LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Legyen szabad még egyszer világosan különbséget tennem két dolog között: az egyik a tárgyalt törvényjavaslat-csomag. Amikor erre utalok - most már harmadszor -, arra szeretném felhívni ellenzéki képviselõtársaim figyelmét: nagyon elegáns azt mondani, hogy a kormány vonja vissza, meg nem értünk vele egyet - olvassák már el, hogy mirõl szól, könyörgöm! Pontosan az van ebben a törvényjavaslatban, amit õk hiányolnak! Az van a villamos energia termelésérõl és szállításáról szóló törvényjavaslatban, az van az állam vállalkozói vagyonának értékesítésérõl szóló törvény módosítására vonatkozó törvényjavaslatban, hogy tudniillik az állam regulációs szerepét vagy közhatalmi jogosítványokkal való élésének lehetõségét szeretnék a kormánypártok megerõsíteni a tulajdonosi struktúrában való részvétellel is. Hogy itt félreértés volt Latorcai képviselõ úr részérõl, az egy dolog, de ezek a törvényjavaslatok errõl szólnak.

A harmadik törvényjavaslat pedig egy teljesen irracionális vagy - talán nem jó szó, hogy "irracionális" - nem elég logikus feltételrendszer módosítását szolgálja. Nevezetesen, hogy a hõszolgáltatásnál, a melegvíz- és gõzszolgáltatásnál a szolgáltató hatósági árat kénytelen alkalmazni, õ pedig szabad áron veszi a termékeit. Itt két lehetõség van: vagy mindkettõ szabadáras - és akkor korlátlanul át lehet hárítani az árakat a fogyasztóra -, vagy mind a kettõ hatósági áras.

Errõl szól ez a három törvényjavaslat - ez az egyik fele a dolognak.

A dolog másik része - amiben az Ivanics képviselõtársam által elmondottakra szeretnék reagálni -, hogy nem kapkodásról van szó. Kétségtelenül megvan a maga helyiértéke és fontossága a költségvetési hiány mérséklése szempontjából ennek a 150 milliárdnak. De ha az általuk már többször hivatkozott állami számvevõszéki jelentést megnézik, akkor láthatják, hogy ebben a körben nincs szó még arról, hogy akár a Mol, akár az MVM, akár az érintett szolgáltató társaságok többségét állami tulajdonba adnák.

Érdekes módon nem aggódnak a Matáv privatizációja miatt. Vajon mi történt a Matáv privatizációjánál? Ugyanaz, mint amit most a kormánypártok az infrastruktúra egy másik szegmensében, az energiaszektorban végre akarnak hajtani! Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage