Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR mûvelõdési és közoktatási miniszter: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Kedves Képviselõ Úr! Török András helyettes államtitkár úr szolnoki látogatásával és az ott töltött közel két és fél órájával foglalkozott képviselõ úr a kérdésében. A képviselõ úr kérdésének már a címe is úgy fogalmaz, hogy "botrányos viselkedése Szolnokon". Meg kell mondjam, én ugyan nem voltam jelen a tanácskozáson, nekem csak közvetett információim vannak az ott történtekrõl, és ezek alapján semmiféle botrányosat nem találok abban, ami ott történt. Viszont hozzátenném, hogy rendkívül kellemetlen helyzetben kellett Török Andrásnak érvelnie valami mellett. Egy olyan kellemetlen helyzetben, amelybõl mindannyian, akik a kormány tagjai vagyunk, próbálunk - ebbõl a nagyon nehéz szituációból, egyfajta gúzsbakötött helyzetbõl - kiutat és kitörési lehetõséget találni. Az én területemen többek között az oktatásért és a kultúráért tudunk valamit tenni. Ez nagyon nehéz, eredményeink is olyanok, amiket természetesen lehet kritizálni, de úgy gondolom, mindenképpen egy adottságról van szó, amivel lehet szembenézni és nem szembenézni.

Török András ott azt választotta, hogy nagyon õszintén próbált ezekrõl a gondokról beszélni. Elmondta, hogy õ nem akar illúziókat kelteni az ottaniakban; elmondta azt, hogy nem lehet arra várni az elkövetkezendõ idõkben, hogy látványos fejlõdés megy végbe, vagy valami látványos pénzügyi ráfordítás történik erre a szférára, és valóban mondott néhány ötletet arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet a szférának magának belülrõl megtermelnie esetleg olyan jövedelmeket, amelyek segítenek hosszú távon a múzeumi ügynek.

Úgy gondolom, ez nem minõsíthetõ botrányos viselkedésnek, hiszen Török András nagyon tisztességesen és õszintén próbált szembenézni a helyzettel. Ez az, ami egy ilyen szituációban elvárható egy tisztességes közhivatalnoktól.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage