Kávássy Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Úr! A verebek is csiripelik, hogy ön és munkatársai 14 órában kívánják meghatározni a felsõoktatásban a heti átlagóraszámot. Átlagról lévén szó, indokolt feltételeznem, hogy nem kevesen lesznek, akik ennél lényegesen magasabb óraszámban, mondjuk, 18-20 órában, esetleg afölött fognak tanítani. Szakértõk szerint egy egyetemi, fõiskolai elméleti óra körülbelül 3-4 középiskolai és 5-6 általános iskolai órának felel meg. Mindez tehát annyit jelent, mintha a középiskolai tanárok óraszámát 42-56, az általános iskolai tanárokét 70-84 órában határoznák meg. És hol van még a készülés és az egyéb tennivalók? Rutinos elõadók sem mehetnek órára anélkül, hogy ne frissítenék fel ismereteiket, ne tanulmányoznák a szakirodalom új eredményeit.

A tervezett óraszám bevezetésének így csak egy eredménye lehet: hogy Magyarországon végképp leépül a felsõoktatás, és olyan színvonalzuhanás következik be, amit majd évtizedek munkájával sem lehet helyrehozni.

És hogyan gondolja, miniszter úr, jogállami körülmények közt az egyetemi és fõiskolai tanárokat megfosztani attól a szerzett joguktól, hogy alacsonyabb óraszámban taníthatnak?

Kérdezem tehát: kellõen megfontolták-e a dolgot? (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage