Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT igazságügyi-minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselõ Úr! Elfogadva és osztva az aggodalmát, ami a törvényhozási munka minõségi javítása érdekében kiérezhetõ volt, azért tennék három megjegyzést.

Mind a kormányzati oldalon, mind e Ház falai között illõ önmérsékletet kellene tanúsítanunk annak érdekében, hogy nem kell minden életviszonyt törvénnyel szabályozni. Életviszonyok csoportjait kell meghatározni, ami a törvénykezést igényli. Ennek jegyében született meg az alkotmánykoncepció az Igazságügyi Minisztérium gondozásában, mely igyekszik ezeket a köröket megfogalmazni. Az új alkotmányozás tárgya lesz ezeknek a meghatározása, melynek nyomán a jogalkotásról szóló törvény ezt szabályozni fogja.

A másik, hogy a minõség javuljon. Ez év szeptemberében indítjuk útjára a kodifikátorképzõ felsõfokú szaktanfolyamot azon hivatalnokok számára, akik a normaszöveg megalkotását, szövegezését végzik el, hogy egyértelmûbbek, világosabbak lehessenek a szabályok.

Én úgy gondolom, hogy ez a három tényezõ - azzal együtt, amit az elõzõekben elmondtam - még tovább erõsítheti azt a folyamatot, melynek eredményeként egységes és jó jogrendszerünk lesz.

Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage