Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Valóban, minket is nagyon aggaszt mindaz, amirõl képviselõ úr beszámolt, és tudomással bírunk ezekrõl az eseményekrõl és tervekrõl.

Mintegy egy év óta folyamatosan, újból és újból, a kolozsvári etnikai béke a Kolozsvárott élõ különbözõ nemzetiségek közötti összhang megbontása céljából Funár mindig közzétesz egy listát, mindig tájékoztatja a közvéleményt terveirõl, hogy kit szeretne kilakoltatni és kiket kíván beköltöztetni a városközpontba.

Rendkívül aggasztó tervekrõl van szó, de azért hangsúlyozni szeretném, hogy ebbõl idáig semmi nem valósult meg, és reményeink szerint nem is fognak senkit kitelepíteni.

Az ügyet természetesen felvetettük. Legutóbb Tabajdi Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára bukaresti tárgyalásai során tette szóvá Hrebenciuc, a kisebbségi ügyekért felelõs köztársasági elnöki tanácsadónak. Jeleztük más forrásokban is, hogy aggaszt minket és ellentétesnek tartjuk a két nép megbékélésének szándékával.

Ugyanakkor tudomásunk van arról is, és ezt szeretném megköszönni a Magyar Országgyûlés képviselõinek, akik Strasbourgban, az Európa Tanács közgyûlésén kérték, hogy az Európa tanácsi ellenõrzõ delegáció tekintse át ezt a kérdést, és vizsgálja meg, mi történik Kolozsvárott.

Valóban, még ebben a pillanatban, miután nem végrehajtott tervekrõl van szó és nem államközi eseményekrõl, hanem egy városi vezetésnek a szándékairól, úgy véljük, hogy ennél többet ebben a pillanatban tenni nem szükséges. De természetesen fontosnak tartjuk, hogy a parlament foglalkozzon ezzel a kérdéssel. A magunk részérõl mi is követjük a fejleményeket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage