Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! A Suchman Tamás miniszter úrhoz intézett kérdésére a pénzügyminiszter úrral is egyeztetve adom meg a választ.

A kormány 1993 januárjában hozta meg a Magyar Köztársaság területén lévõ repülõterek polgári célú felhasználásáról szóló határozatát. Ez a kunmadarasi repülõtérre nézve kimondja, hogy az közforgalmú repülõtérré fejlesztése céljából piaci áron önkormányzati tulajdonba adható. Szigorú, de kényszerû megkötés az, hogy a fejlesztéshez költségvetési támogatás nem vehetõ igénybe.

A Kincstári Vagyonkezelõ Szervezet - KVSZ - mint a kunmadarasi repülõtér kezelõje, 1991-tõl - mint ön is tudja - számos hasznosítási kísérletet tett, megalapozott befektetõi nyilatkozatot azonban eddig sajnos nem kapott. Forrás hiányában a helyi önkormányzatok sem tudtak megfelelõ ajánlatot tenni.

A kezelõ az értékesítés megkönnyítése érdekében a repülõtér forgalmi része, a laktanya és az ön által is említett lakótelep differenciált hasznosítását készítette elõ, eladásra azonban a mai napig nem került sor. Kétségtelen tény, hogy ameddig az objektumot nem sikerül hasznosítani, annak állaga romlik - ahogy ön is említette -, megóvása is ráfordítást igényel. A Kincstári Vagyonkezelõ Szervezet egyébként 1991 májusa óta õrzi az objektumot, de azóta sajnos több jogtalan behatolás is történt: hét személyt vettek õrizetbe.

A képviselõ úr által említett március 29-ei területbejárás lehetõséget adott az érdekeltek közös véleménycseréjére, a feladatok meghatározására, aminek eredményeként a megyei önkormányzat, valamint a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére a repülõtér, valamint a hozzá tartozó létesítmények polgári hasznosítására megvalósíthatósági tanulmány készül. Ennek keretében ki kell térni arra, hogy a KVSZ átmeneti idõre függessze fel a részenkénti értékesítést és a lakások megbízásos konstrukcióban való elidegenítését, tehát hivatalosan nem lehet errõl az értékesítésrõl beszélni, amit ön említett. Bármilyen új állásfoglalás, kormányhatározat csak a fenti megvalósíthatósági tanulmány megfontolt következtetései alapján lehetséges, tehát pillanatnyilag nem várható új kormányhatározat, csak e megvalósíthatósági tanulmány után. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage