Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A Külügyminisztériumban tudnak a Túr szennyezésérõl, de ez a problémát viszonylag kevéssé oldaná meg, mert alapvetõen nem a mi tárcánk hatáskörébe tartozó ügyrõl van szó, sokkal inkább a KHVM, illetve a KTM illetékes ebben az ügyben - de õk már megtették a szükséges lépéseket.

Miután engem kérdezett a képviselõ úr, engedje meg, hogy röviden tájékoztatást adjak arról, mi történt eddig, és hogy a Külügyminisztérium hogyan kívánja átfogó módon kezelni a problémát.

A szennyezés kapcsán már 1994-ben jelezték az illetékes magyar szervek a román szerveknek, hogy szükséges a kérdés áttekintése és megvizsgálása, majd pedig, a magyar határvízi megbízott kezdeményezésére, 1994 február közepén történt egy megbeszélés, amelyben azonosították a legfontosabb teendõket.

Alapvetõen két feladatot jelöltek meg: rövid távú feladatokat és középtávú feladatokat. A rövid távú feladatok közé tartozik az eltört szennyvízvezeték cseréje, a szennyvíziszap biztonságos elhelyezése, a szennyvíztelep karbantartási színvonalának javítása, a megfigyelõ és észlelõ rendszer fejlesztése, valamint a szükséges büntetések és környezetvédelmi bírságok kiszabása.

Hosszabb távon szükség van a visszaforgatásos szennyvíztisztító berendezés kivitelezésére - erre mintegy kétéves határidõt vállaltak a felek -, valamint a gyorstesztek végzéséhez szükséges anyagi és szellemi feltételek megteremtésére.

Ugyanakkor természetesen tudjuk, hogy ennek a kérdésnek egy átfogó szabályozására is szükség van, ezért a magyar-román alapszerzõdés vízügyi megállapodásában kitérünk a vízügyi szervek együttmûködésére; új vízügyi egyezményt szeretnénk létrehozni - természetesen az illetékes szaktárcák között. A magyar-román vegyesbizottságban pedig már napirendre is tûztük a vízügyi egyezmény korszerûsítését.

Ezzel megfelelõ jogi kereteket tudunk adni az ilyen és hasonló problémák felmerülésének.

Kérem képviselõ urat, hogy fogadja el a válaszomat. Válaszom a két ténylegesen illetékes tárcával való szoros egyeztetés alapján született. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage