Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! A Magyar Televízió elnöke négy személy esetében intézkedett a New York, New York címû mûsor készítése és közvetítése során elkövetett szabálytalanságok miatti felelõsségre vonás iránt. A személyiségi jogok tiszteletben tartása okán a személyeket nem kívánom megnevezni, a dolgozók munkájának munkáltatói értékelése azonban tény, mint ahogy az is, hogy ez az értékelés elítélõ tartalmú.

A hivatkozott kormányhatározat semmiféle belsõ bizottság vagy más testület felállítását nem határozta meg a Magyar Televízió elnöke számára. Erre tekintettel az elnök úr nem követhetett el mulasztást ebben a kérdésben.

Az egyes mûsorok készítésének költségeire vonatkozóan 1995. január 1-jétõl kötött, havielszámolás-köteles rend lépett életbe, míg a televízión belüli jövedelmekkel összefüggésben - nyilvánvalóan a hivatkozott kormányhatározat szellemének megfelelõen - 1995. július 1-jétõl lép hatályba elnöki utasítás. A számonkért szabályzat elõkészítése ugyanakkor folyik.

Végül hadd idézzem a határidõt a kormányhatározatból. Eszerint "a Magyar Televízió gazdálkodására vonatkozó részletes elemzéseket kell végezni, arról tájékoztatást kell nyújtani a kormánynak; határidõ 1995. szeptember 30-a". Azt gondolom, ez azért még nem járt le.

A fentiek alapján álláspontom szerint nem helytálló képviselõ úr azon felvetése, hogy a kormány nem gondoskodik saját határozatának végrehajtásáról. Ennek kapcsán megjegyzem, hogy a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára 1995. május 11-i keltû levelében hívta fel az MTV elnökét a hivatkozott kormányhatározat elõírásaiból adódó egyes teendõkre, amelyekre - ugyancsak levélben - az elnök úr május 15-én adott választ, éppen a felelõsségre vonás kérdésében.

Kérem az elmondottak tudomásulvételét. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage