Németh Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Azzal kezdeném, hogy felolvasok egy szöveget: "Kérdezem államtitkár urat, egyben saját magunkat is, van-e jogunk, erkölcsi alapunk megtenni azt, akár csak utódainkkal is, hogy megszabadítjuk õket egy, a fõvároshoz közel lévõ, természetvédelmi szempontból is értékes Balaton-part- karéjtól néhány tízmillió dollárért." 1992. június 9-én Mészáros Péter MDF-es képviselõ tette fel ezt a kérdést - sajnálatos módon ez azóta sem vesztett az aktualitásából.

A Club Aliga ügye állítólag hamarosan kormányülés elé kerül; végre, hiszen ez az esemény évek óta várat magára. A "Club Aliga" elnevezés nem más, mint az egykori balatonaligai állami és pártüdülõ kapitalizmusra áramvonalasított neve. Vitathatatlan, hogy a rendszerváltás óta megkülönböztetett figyelem övezi, hogy mi lesz az üdülõ sorsa; érdekli ez az ország lakosságát, hiszen az állampárt igazságtalanságának máig ható szimbóluma az aligai paradicsom.

A köz érthetõ és indokolt figyelme arra irányul, hogy most, demokratikus közegben a Club Aliga sorsa a közérdeknek megfelelõen igazságosan rendezõdik-e vagy pedig szûk érdekcsoportok kénye-kedve, érdeke szerint. De érdekli ez természetesen az ország lakosságán belül a helyi lakosságot és az üdülõket is, hiszen nekik nem csupán az igazságérzetük diktál, hanem a rendezésen a mindennapjaik is múlnak. Számukra az múlik rajta, hogy részesülnek-e valamiféle erkölcsi elégtételben azért, hogy Rákosi Mátyás egy éjszaka alatt teherautóra pakoltatta a fél falut, abból a célból, hogy elzárhassa és kiépíthesse a párt paradicsomát a Balaton-parton. Az múlik a megoldáson, hogy végre és újra élvezhetik-e a Kárpát-medencében ritkaságszámba menõ löszhegy és a Balaton közé ékelõdött, egyedülálló természeti értéket jelentõ övezetet vagy annak legalább egy részét. Az múlik rajta számukra, hogy végre ne kelljen - mind a mai napig - kilométereket utazva megkerülni a tiltott zónát, ha fürödni akarnak a Balatonban vagy szemlélõdni kívánnak a partján.

Tisztelt Miniszter Úr! Kérdezem ezért:

1. Miért húzódik a rendezés?

2. Mi lesz a Club Aliga sorsa?

3. Szándékában áll-e garantálni, és ha igen, miként, hogy a Balaton megközelíthetõ legyen a falu lakossága és az üdülõk számára?

4. Indokoltnak látja-e az átjárhatóság ingyenessé tételét a helyi lakosok és az üdülõk számára egyaránt?

5. Szándékában áll-e garantálni, s ha igen, miként, hogy az aligai tóparton megfelelõ strand és parti sétány létesüljön?

Várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage