Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Ön a történetnek az egyik felét elõadta - engedje meg, hogy kiegészítsem a másik felével. Hiszen való igaz, hogy eljutott a beregszászi magyarok, illetve a járási vezetõk törvénytervezete az ukrán parlamenthez, de sajnos az ukrán parlament érdemben már nem foglalkozott vele.

Igaz ugyan, hogy az alkotmány-elõkészítõ bizottság még az elsõ tervezetben szerepeltette a területi autonómia létrehozásának jogát, a késõbbi tervezetek ezt már nem tartalmazták, és a nemzetiségi törvény pedig már csak a kulturális autonómiára való jogot fogalmazta meg.

Képviselõ úr bizonyára tudja, hogy Ukrajnában az autonómiák körül ma egyébként is feszültségek alakultak ki. Elsõsorban nem a beregi magyar autonómiatörekvés vagy autonómiatervezet, hanem sokkal inkább a krími, orosz autonómiatörekvések miatt.

Ma úgy ítéljük meg, hogy ennek a kérdésnek sajnos - mert mondjuk ki: sajnos - nincs igazán aktualitása Ukrajnában. Az ukrán alkotmány és az ukrán törvények jelenleg még az önkormányzatok magyar vagy európai értelemben vett önállóságát és függetlenségét is megkérdõjelezik. Tehát sokkal kötöttebb és korlátozottabb hatáskör között mozoghatnak az egyes önkormányzatok, mint itt, Magyarországon.

(16.10)

Ehhez szorosan hozzátartozik az, hogy az ukrajnai vagy kárpátaljai magyarság legnagyobb szervezete, a KMKSZ - tehát a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetsége - nem tûzte zászlajára a beregvidéki magyar autonómia ügyét. Õk a saját követeléseikben egy kulturális autonómia követelését fogalmazták meg. Ilyen kéréssel egyébként a magyar vezetõket sem keresték meg tudomásom szerint, sem az ellenzéki pártokat - bár errõl Kávássy képviselõtársam talán többet tud -, de a kormánypártok képviselõit sem.

Magam részese lehettem a Horn Gyula miniszterelnök urat ukrajnai látogatására elkísérõ delegációnak. Ott megbeszéléseket folytattunk mind az ukrán politikai élet vezetõivel, mind az ukrajnai magyarság vezetõivel, akik nagyon sok kérdést tettek föl, és kérést intéztek a magyar kormányhoz. Ezek között nem szerepelt a beregvidéki autonómiának a helyreállítása. Tehát a mi megítélésünk szerint nem a magyar kormány hallgat ebben az ügyben, hanem a kárpátaljai magyarság úgy méri föl, hogy az õ érdekeit most elsõsorban nem ez a követelés mozdítja elõ. Természetesen tudunk arról, hogy sok fontos, megoldatlan kérdés van, ami érinti és érdekli a kárpátaljai magyarságot - ezekben tárgyalásokat folytatott a delegációnk, a miniszterelnök úr.

Örvendetes elõrelépésrõl számolhatunk be több kérdésben, így például a záhonyi vállalkozói övezet feltételeinek kialakításában - ez iránt különös érdeklõdést tapasztaltunk az ott élõ magyarok részérõl. Érdeklõdést mutatnak újabb határátkelõhelyek megnyitása, illetve a határátkelési lehetõségek bõvítése iránt. Szóba került a beregszászi kórház befejezésének az ügye, a záhonyi híd felújításának az ügye. Ezekben mind elõreléptünk, és úgy érzem, hogy ez megnyugtató volt. Fölvetettek problémákat, amelyek a magyarországi sajtótermékekhez való hozzájutással kapcsolatosak, a magyarországi kulturális termékek hozzáférhetõségével kapcsolatosak. Ebben ígéretet tettünk, hogy felülvizsgáljuk a lehetõségeket, megvizsgáljuk, hogy milyen lehetõségeket teremthetnénk, megvizsgáljuk azt, hogy a magyar-ukrán alapszerzõdés által biztosított jogok valóban teljességgel érvényesülnek-e. Ezek egyébként jó alapot biztosítanak az ott élõ magyarság kulturális identitásának megõrzésére - de hangsúlyozom, hogy a megbeszéléseink témája ez a kör volt. Ebben úgy érezzük, hogy fogunk tudni eredményesen elõrelépni.

Az autonómia ügye nem merült fel, nem is vetették fel a kárpátaljai magyarság képviselõi. Ezzel együtt természetesen úgy gondoljuk, hogy hosszú távon az ott élõ magyarság és általában az ott élõ nemzetiség érdekeit valamiféle autonómia nagyon híven szolgálná, de ebben a kérdésben úgy érezzük, hogy nem elsõsorban a magyar kormány kötelessége megfogalmazni az ott élõk törekvéseit és követeléseit, hanem sokkal inkább az erre hivatott, legitim magyar szervezeteké. Kérem képviselõtársamat és az Országgyûlést, hogy fogadják el a válaszomat. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage