Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Interpellációjában a zöldség-gyümölcs nagybani piacokon, ezen belül is a fõvárosi, a Nagykõrösi úti piacon tapasztalható anomáliákkal foglalkozik, a feltett konkrét kérdése pedig a mezõgazdasági felvásárlás intézményrendszerét érinti.

A mezõgazdasági termékfelvásárlás a piacgazdaság kialakuló viszonyainak megfelelõen átalakul. Az állami szerepvállalást az agrárpicai rendtartásról szóló törvény szabályozza. Ez a törvény rendelkezik egyebek között arról is, hogy államilag befolyásolni, szabályozni kell a növénytermesztésben és az állattenyésztésben nagy mennyiségben elõállított, stratégiailag fontos áruk piacát.

(16.20)

A legfontosabb állami eszköz az úgynevezett garantált felvásárlási ár, ezzel a kormány garanciát vállal arra, hogy ezen az elõre meghirdetett, garantált áron megvásárolja azt a búza-, kukorica-, sertés- és szarvasmarha- mennyiséget, amelyet felajánlanak neki; éspedig ezt természetesen akkor ajánlják fel neki, ha egyébként az ár a piacon ezen ár alá csökken.

Ez a törvény lehetõséget ad a kormánynak arra is, hogy a nem stratégiai termékek, így például a zöldség-, gyümölcsfélék esetében az agrártámogatási alapból intervenciós beavatkozást hajtson végre. Így például árufelesleget felvásárlással kivonhat a piacról és azt külön támogatással exportra irányíthatja, hiány esetén importálhat, kedvezményes vámkontingenseket állapíthat meg - amint ez nemrégiben meg is történt a burgonyánál - és más egyéb beavatkozást is tehet. Ezek a piackonform szabályozási eszközök olyanok, amelyek a fejlett gazdaságú országokban is nagyjából hasonló módon megtalálhatók.

Az elõzõek alapján a képviselõ úr konkrét kérdésére úgy tudom összefoglalni a válaszomat, hogy a kormány következetesen és folyamatosan végrehajtja az agrárpiaci rendtartásról szóló törvényben foglaltakat a mezõgazdasági felvásárlás érdekében is.

Ami a zöldség-, gyümölcs nagybani piacok ügyét érinti, a következõkrõl kívánom röviden tájékoztatni. A kormány a közelmúltban a 35/1995. számú és április 5-ei dátumú rendeletében szabályozta a vásárok és piacok létesítésének, valamint tartásának fõbb elõírásait. Ma már a piactartás engedélyezése teljes mértékben az önkormányzatok hatáskörébe tartozik. E rendelettel bõvülhet a piactartók köre, ugyanakkor azonban szigorodnak a nagybani piac mûködési körülményei is. Megítélésünk szerint e kormányrendelet következetes betartása hozzájárulhat az illegális kereskedelem visszaszorításához.

Természetesen válaszunk összehangolása folyamán én is tudomást szereztem arról, hogy a képviselõ úr a földmûvelésügyi miniszter úrral együtt látogatást tett a Nagykõrösi úti piacon, tapasztalta ott azt a nagymértékû zsúfoltságot, amely valóban zavarja a munkát és egyáltalán az ott résztvevõk számára is nagyon hátrányos körülményeket teremt.

Ugyanakkor ami azt illeti, hogy új zöldség-, gyümölcs nagybani piacokat kellene létrehozni - noha a körülmények indokolják -, erre azt kell mondanom, hogy az állam ilyen piacok létrehozatalát nem vállalhatja magára, egyszerûen az adópénzekbõl ilyesmire nem telik. Erre vállalkozói alapon kerülhet sor.

A fõvárosi nagybani piacot is vállalkozói körben létesítették és hasonló gyakorlat van számos nyugat-európai országban is. Arra azonban fel szeretném hívni a figyelmet, hogyha vállalkozói alapon hozzáfognak egy ilyen piac létesítéséhez - ami egyébként egy jövedelmezõ vállalkozás, már csak ezért sem célszerû, hogy itt az állam lépjen be -, akkor egy vagy több ilyen nagybani piac létesítéséhez igénybe vehetõ a világbanki hitellel finanszírozott termékpiac-fejlesztési projekt. Ez egy százmillió dolláros hitelkeret, amely elsõsorban belpiac-fejlesztési célokra áll a vállalkozók rendelkezésére, ismétlem: ennek ilyen célra való felhasználására lehetõség van és ez megoldhatja a problémát.

Kérem a tisztelt képviselõ urat és kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy válaszomat fogadja el. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage