Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, igen tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Ismert az a közmondás, hogy ki korán kel, aranyat lel. Izsó képviselõtársunk elõbbi interpellációjából, valamint Izsó képviselõ úr és Lakos miniszter úr hajnalban, inkognitóban a nagybani piacon tett látogatásából tudjuk, hogy ez nem mindig így van, sõt aki korán kel, ezek szerint káoszt lel. (Általános zaj.) Nem így járt viszont a Szaknévsor vezetése, aki nem kelt korán, viszont aranyat lelt; az interpellációmból kitûnõen mintegy félmilliárd forintot munka nélkül, egy olyan szerzõdés megkötésével, amelyet a polgári törvénykönyvünk 201. §-ának (2) bekezdése aránytalan és ebbõl fakadóan semmis szerzõdésnek, illetõleg megtámadható szerzõdésnek minõsít.

Interpellációmat május 17-én nyújtottam be azzal kapcsolatban, hogy hogyan engedhetjük meg azt, hogy a Magyar Televízió, mint költségvetési szerv ilyen és ehhez hasonló szerzõdésekkel megcsapolja a magyar költségvetést akkor, amikor ennek az országnak deklaráltan minden fillérre szüksége van és akkor, amikor a Bokros-csomag néven ismert MSZP-SZDSZ-kormányprogrammal lényegében már sokkal kisebb összegekhez is hozzá kell nyúlni. Ezért interpellációmban kértem, hogy ez ellen a tendencia ellen lépjen fel a pénzügyi kormányzat.

Sajnos, azt kell mondjam, hogy még szinte be sem nyújtottam az interpellációmat, máris eredményes lett, sajnos, fordított elõjellel, mert a május 17-én benyújtott interpellációra június 2-án megújították azt az elõnytelen szerzõdést, amelyre nézve én kértem a pénzügyi kormányzat közbelépését, hogy még egyszer ilyen szerzõdéskötésre ne kerüljön sor.

Tovább bonyolították az ügyet azzal, hogy a Szaknévsor átkerült egy olyan jogi konstrukcióba, hogy egy Sport kft, egy Futball Duó Kft. néven alakult szervezet kötött újabb ilyen elõnytelen szerzõdést.

(16.30)

Ezáltal egyértelmûen olyan helyzet keletkezett, hogy teljesen értelmetlenül kidob az ablakon a költségvetés sok száz millió forintot. Mert fel nem tudom fogni, miért kellene közbeiktatódnia akár a Szaknévsornak, akár a Sport Kft.- nek, akár a Futball Duó Kft.-nek egy ilyen, a költségvetés számára nyilvánvalóan elõnytelen szerzõdés megkötése céljából. Külön kiemelném, hogy költségvetési pénzekrõl van szó: a Magyar Televízió költségvetési pénzeket herdált...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage