Kósa Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnöknõ! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Nagyon örülök Petõ Iván felszólalásának, mert azt hiszem, így egy esetleges súlyos félreértést sikerül végképp eloszlatni. Én ugyanis pontosan azt mondtam, hogy könnyen elõfordulhat, hogy Bokros Lajosnak igaza van. Igaz, hogy õ nem volt itt az ülésteremben, de épp az õ védelmében mondtam ezt.

A következõket mondtam ugyanis, szó szerint idézve Bokros pénzügyminiszter úr egyik nyilatkozatát, nevezetesen - Népszabadság, mai szám -: "Ráadásul én elõre megmondtam, hogy nekem a pénzügyminiszterség elvállalása kész anyagi csõd, ezért minimum, hogy felveszem a végkielégítést, és ezt mindenki tudta" - fejtette ki a pénzügyminiszter. Ezért én - bár nem volt itt a teremben Bokros úr - az õ védelmében a következõt mondtam: ha ez igaz, és õ elõre bejelentette azt, hogy õ felveszi ezt a végkielégítést, és a koalíciós politikusok errõl tudtak, akkor Bokros Lajosnak ebben az értelemben igaza van. Hozzáteszem, hogy a következõ mondatban õ maga - és nem én; hogyan merném én ezt magamra vállalni? - nevezte farizeusnak a koalíció politikusait, az etikai okokból õt támadó politikusokat.

Még egyszer mondom: nagyon fontos, hogy tisztázzuk ezt a félreértést. Igaz, hogy nem volt itt Bokros úr, de én az õ védelmében mondtam azt... (Derültség és zaj.).., tekintettel arra, hogy elõbb a 16 millióról már volt szó, hogy amennyiben igaz az, amit õ mondott, akkor az a helyzet, hogy neki igaza van. Ezt a védelmében bátorkodtam elmondani - ha hibáztam, akkor mindenkitõl elnézést kérek. De megígértem azt is, hogy ezt a kérdést egy azonnali kérdés keretében megpróbáljuk tisztázni, csak azért, hogy tisztán lássuk, hogy a pénzügyminiszter urat jogosan bírálják a koalíció politikusai, vagy valóban képmutatással vádolhatók, mert elõre tudták, ahogy Bokros Lajos úr - nem én, hanem Bokros Lajos úr! - nyilatkozza az újságban, hogy ezt õ felveszi, és most mégis meglepetést színlelve támadják õt. (Zaj.)

Pusztán ezt vetettem fel; igaz, hogy nem volt itt a pénzügyminiszter úr - de én a védelmében próbáltam ezt elmondani. (Derültség.)

Köszönöm szépen. (Nagy taps a jobb oldalon.- Általános zaj.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage