Gyuricza Béla Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYURICZA BÉLA, a honvédelmi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A honvédelmi bizottság június 7-én a vonatkozó határozattervezetet megtárgyalta, és 2 tartózkodással általános vitára alkalmasnak tartotta.

A külügyminisztériumi államtitkár úr elõterjesztéséhez engedjenek meg, tisztelt képviselõtársaim, két nagyon rövid gondolatot.

Az elsõ: azt hiszem, figyelve a nemzetközi eseményeket és a délszláv válság jelenlegi körülményeit, mindannyiunkat olyan érzés tölt el, hogy természetszerûleg szeretnénk, ha az ottani problémák minél hamarabb, minél kevesebb emberveszteséggel és természetszerûleg minél kevesebb hazánkat ért vesztességgel zárulnának. A Magyar Köztársaság lehetõségei és politikai mozgástere alapján eddig is - az elmúlt parlament és az elmúlt kormány elõterjesztése és vonatkozó határozata alapján - igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy az ott folyó események békés körülmények között rendezõdjenek.

Engedjék meg, hogy személyes benyomásként is hadd mondjam, találkozva az ENSZ békefenntartó erõkkel, jólesõ érzés volt számukra annak idején, 1992- ben, amikor az elõzõ parlament úgy határozott, hogy a Magyar Köztársaság területén átvonulásukat és az átvonulással összefüggõ itt-tartózkodásukat engedélyezte; s most, amikor a vonatkozó határozat értelmében bizonyos körülmények változtak, úgy érezzük - és a honvédelmi bizottság is ezt juttatta kifejezésre -, hogy a korábbi határozat módosítása, az átvonulás garantálása konkrét hozzájárulás lehet hazánk részérõl az ENSZ béke- erõfeszítéseinek eredményes teljesítéséhez.

(17.20)

E két gondolat jegyében tisztelettel ajánlom, és kérem képviselõtársaimat az általános vita lefolytatására s a határozati javaslat elfogadására. Köszönöm szépen türelmüket. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage