Németh Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A Fidesz "tartózkodó" szavazattal utasította el az alapszerzõdést. Nagy örömünkre szolgált az, hogy a parlament ellenzéki oldaláról "igen" szavazat nem hangzott el.

Megítélésünk szerint az elutasításunk indokolt volt, mert a szlovák-magyar közeledésnek, a szlovákiai magyarság fejlõdésének és az euroatlanti integrációnak a célját ez az alapszerzõdés sajnálatosan nem szolgálja.

Ezek a célok lehetnek nemesek; ezeket a célokat mi is ugyanúgy támogathatjuk, mint önök - de elérésükhöz önök alkalmatlan eszközt választottak ebben az esetben. Alkalmatlan az eszköz, mert egyelõre Szlovákiában kétségen kívül áll az a tény, hogy az emberi jogokat nem tartják tiszteletben, és a nacionalista és tekintélyelvû kormányzás gyakorlata határozza meg a belpolitikai életet.

Alkalmatlan eszköz, alkalmatlan körülmények közepette. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány is alkalmatlannak bizonyult arra, hogy felismerje azt, milyen jelenleg a közép-kelet-európai realitás. Sajnálatos az, hogy ezzel a hatpárti külpolitikai konszenzus koporsójába is belevertünk egy újabb szeget. Nagyon nehéz lesz, azt hiszem, a következõ idõszakban ezt áthidalni, hiszen elõtérbe fog kerülni a magyar-román alapszerzõdéssel kapcsolatban, sokkal intenzívebben és még hevesebben, az ellenzék és a kormánypártok között ez a nézetkülönbség.

Egyértelmûvé vált számunkra az, hogy ez a külpolitikai vonalvezetés a meghátrálás külpolitikai vonalvezetése. Önöknek csak annyit tudunk mondani: lelkük rajta.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage