Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Asszony! Nagyon röviden kívánok élni ezzel a lehetõséggel, hiszen nagyon részletes, sokoldalú vita tárgyát jelentette az a törvényjavaslat, amelynek módosító indítványairól a Ház éppen szavazni készül.

Három egybefüggõ törvénymódosításról van szó. Az elõzõ kettõben az Országgyûlés már véleményt nyilvánított. Összekapcsolódnak ezek a törvényjavaslatok, mert igényük - ami a kormányprogramban is megfogalmazódott - abból a felismerésbõl következik, hogy segíteni kell és tenni kell valamit azért, hogy a bíróságokon az a hatalmas ügyhátralék és az a hatalmas teher, amely ma már sok esetben a jogbiztonság követelményét veszélyezteti, enyhüljön. Ennek egyik lehetséges eszköze, ha a jogalkotás révén segítjük azt, hogy a bíróságokon az eljárás gyorsabban, praktikusabban, a garanciák teljes betartásával történjék.

Nem járatlan úton indult el az igazságügyi kormányzat és a jogalkotás, hiszen a polgári perrendtartás és a büntetõeljárás átfogó reformja többéves program. Ezek a módosító javaslataink nem helyettesíthetik sem a polgári perrendtartás átfogó reformját, sem a büntetõeljárás átfogó reformját. Tehát egy olyan idõközi megoldásról van szó, amely éppen a bevezetõ gondolataimban elmondott cél érdekében kíván változtatni a kialakult helyzeten.

Mi volt ennek a javaslatnak a lényege? Elsõsorban az, hogy a polgári eljárásjog eddigiekben kialakult gyakorlata és szemlélete változzék. Ez a változási irány, tisztelt Ház, egybeesik azokkal a nemzetközi jogfejlõdési tendenciákkal is, amelyek szinte valamennyi európai ország jogalkotásában kirajzolódnak; nevezetesen a polgári eljárások esetében azzal, hogy a bírák és a felek feladatköre és funkciója változzék. A bíró feladata a jogvita eldöntése legyen, a felek feladata pedig az, hogy jogszerû cselekményeikkel elõsegítsék azt, hogy a bíró döntése megszülessék. Ez egy változtatás - valóban változtatás, lényegi változtatás - a korábbi szemlélethez képest.

Természetesen éppen ezért váltott ki a javaslat több elemében élénk vitát. Többen rendkívül hevesen kritizálták a javaslatnak ezt a pozícióját. Ezekkel a véleményekkel - ahogy külügyi államtitkár úr az elõbb fogalmazott, azzal a finom distinkcióval - "nincs módomban egyetérteni", ezt a kormányzat nem támogatja.

Igyekeztünk a legnagyobb rugalmassággal mérlegelni a módosító indítványokat, sõt még a részletes vita idõszakában újabb konzultációt kezdeményeztünk a jogalkalmazókkal, és ennek eredményeképpen több módosító indítványt elfogad az igazságügyi kormányzat, és támogat.

Kérem a tisztelt Házat, hogy alapos mérlegelés után fontolja meg a döntését. Meggyõzõdésem, határozott véleményem, hogy ezzel sokat tudunk segíteni a túlterheltséggel küszködõ magyar bíróságoknak, az igazságszolgáltatás egészének. Kérem ebbéli támogatásukat. Köszönöm a szót. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

(19.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage