Dögei Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DÖGEI IMRE (FKGP): Köszönöm, elnök úr. A módosításra irányuló javaslattal egyetértünk, de fel kell hívni a figyelmet néhány olyan rendelkezésre, amelynek a végrehajtása a gyakorlatban várhatóan nehézségeket okoz, fõként az önkormányzati tûzoltóságot fenntartó önkormányzatok számára. A települési önkormányzatoknak ismét egy rendkívül fontos, nagy körültekintéssel végzendõ szervezõmunkát igénylõ feladatot kell vállalniuk. Nem kell hangsúlyozni, hogy a vagyon és a személyek védelméhez milyen fontos társadalmi érdekek fûzõdnek. A települési önkormányzatoknál kötelezõ közszolgáltatási feladattá vált ezek védelme, a tûzoltás és a mûszaki mentés, a készenlét megszervezése. Az önkormányzatokat ezért felelõsség terheli. Ez a felelõsség objektív felelõsség, tehát az önkormányzat csak nagyon szûk körben tudja magától a felelõsséget elhárítani.

A kötelezõ önkormányzati közszolgáltatási feladat ellátásához azonban vagyoni és személyi feltételeket kell biztosítani. A személyi feltételek biztosítását szolgálja a javaslat 1. §-ának (2) bekezdése, mely szerint az önkormányzati tûzoltóság legkisebb létszámát a belügyminiszter javaslatára a kormány állapítja meg. Nagyon lényeges kérdés az, hogy a minimális létszám megállapítására milyen szempontok alapján kerül sor, lesz-e a helyi önkormányzatoknak lehetõségük arra, hogy jelentõs mértékben befolyásolják a létszám megállapítását. Félõ, hogy a kormány ennek során nem minden esetben veszi figyelembe a helyi környezeti sajátosságokat, a veszélyeztetettség mértékét.

A tûzoltási, mûszaki, mentési és készenléti szolgálat ellátásához szükséges költségek biztosítása, rendszeres folyósítása állami költségvetési feladat. A javaslat 2. §-ának (1) bekezdése rendelkezik a költségek fedezésérõl. Eszerint a hivatásos önkormányzati tûzoltóság létesítésével és fejlesztésével összefüggõ költségek fedezetét az állami költségvetés a Belügyminisztérium útján biztosítja. A hivatásos önkormányzati tûzoltóság fenntartásával és mûködésével összefüggõ költségek fedezetét az állami költségvetés az illetékes önkormányzat útján biztosítja. Tekintettel az államigazgatási jellegû alá- és fölérendeltségi viszonyra, alaposan feltételezhetõ, hogy a Belügyminisztérium és az alárendelt önkormányzat között a költség biztosítása szempontjából vitás lehet a létesítés és fejlesztés, valamint a fenntartás és mûködés.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage