Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR mûvelõdési és közoktatási miniszter: Tehát a felsõoktatási intézményeken és magán a felsõoktatási szférán belül is évek óta komoly vita folyik.

Az integráció mára egy elfogadott irányvonallá vált, olyannyira is, hogy a felsõoktatás fejlesztésérõl szóló határozattervezetünkben is az egyik legfontosabb célkitûzésként szerepel az az integráció, amely megpróbálja önkéntes alapon segíteni és ösztökélni az intézményeket arra vonatkozóan, hogy a kisebb intézmények egy nagyobb intézménnyel közösen kialakítva egy közös struktúrát hozzanak létre, és ezáltal hatékonyabb, racionálisabb gazdálkodás alakuljon ki a felsõoktatási intézményekben; illetve a diákok érdekeit is szolgálja ez az integráció, mert több lépcsõfokú, szélesebb körû és ugyancsak hatékonyabb képzés alakulhat ki ennek hatására. (Folyamatos zaj.)

A mostani elõterjesztés ezeket az integrációs célokat szolgálja, amelyeket a fejlesztésrõl szóló irányelvben is megfogalmaztunk, mint ahogy az elõbb említettem, és az itt elõttünk fekvõ törvénymódosítási javaslatban tulajdonképpen a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem és a Pollack Mihály Mûszaki Fõiskola egyesülésérõl, illetve az integráció kapcsán egyfajta új kar létrejövetelérõl beszélünk, illetve az elõterjesztésben ezt javasoljuk.

Az integrációval, amirõl itt az elõbb beszéltem, megszûnne az önálló fõiskola, és a Janus Pannonius Tudományegyetem új karral, mûszaki fõiskolai karral bõvülne.

(20.00)

Egyébként azt is szeretném elmondani, hogy a két intézmény tanácsa a felsõoktatási törvény alapján megfogalmazta ebbéli szándékát, és a felterjesztésüket támogatta a Felsõoktatási és Tudományos Tanács is. Ezért teszek javaslatot a felsõoktatásról szóló törvény 1. számú mellékletének a módosítására, és kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy ezt a törvényjavaslatot fogadja el. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage