Toller László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Megkövetem Daróczy képviselõtársamat, de tán valamennyire érintett is vagyok az ügyben, mint pécsi egyéni választókerületben megválasztott képviselõ, és mint a... (Derültség, közbeszólás.) igen. Bretter Zoli volt az ellenfelem. (Derültség.)

(20.10)

Talán valamennyire tájékozott is vagyok az ügyben.

Több okból nem javasolom, hogy a tisztelt Ház Pokorni képviselõtársam indítványát elfogadja. Egyrészt azért, mert a két intézmény folyamatosan tárgyalt, és végsõ soron megállapodott az universitashoz való csatlakozás kérdésében. Úgy gondolom, ez az a példaértékû döntés, amikor olyan döntést szentesít a tisztelt Ház, amely akarat az egyetemi autonómia keretei között született meg. Ez az egyik érvünk.

A másik érvünk: azért gondolni kell az új tanévre, az oktatói kar alakítására, a karrá szervezés feltételeire - tehát olyan szakmai kérdésekre, amelyeket lent kell megvalósítani, a helyi autonómia körében. Ezért indokolatlannak tartom azt, hogy mi magunk késleltessünk egy egészséges folyamatot.

Hozzáteszem, nem önálló kezdeményezés ez. A pécsi universitas gondolata volt az elsõ, amely megfogalmazódott e körben valamikor a nyolcvanas évek derekától fölfelé, és Ormos Mária vezetésével - tán tetszenek ismerni - az universitas gondolata egyre mélyült. Pécsett, azt hiszem, modellértékû lehet az az integrációs folyamat, amely végül az egyetemek együttmûködésében megjelenik.

Így kérem azt, különös figyelemmel arra, hogy a házbizottságban a Fidesz képviselõje nem vetette fel ezt a javaslatát, hogy a parlament tárgyalja tovább az ügyet, illetve a határozathozatalt oldjuk meg. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage