Kiss Péter Tartalom Elõzõ Következõ

KISS PÉTER elõterjesztõ: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csizmár Gábor képviselõtársammal közösen benyújtott törvényjavaslatunk arra irányul, hogy egyrészt a Központi Ifjúsági Alap a nyilvánosság elõtt ellenõrzött módon, az érintett gyermek- és ifjúsági korosztályok részvételével mûködjön, másrészt a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány alakuljon át közalapítvánnyá és törvényi szabályozásával a kormány féléves válságkezelõi intézkedéseit követõ idõszakban, immáron stabilan, a gyermek- és ifjúsági korosztályok érdekében folytathassa tevékenységét.

Szándékunkban állt a szabályozás során elérni, hogy a mindenkori, az alapítói jogokat gyakorló kormánynak ne legyen lehetõsége az alapítvány kuratóriumát az érintett fiatal korosztályok részvétele, javaslatai figyelembevétele nélkül kijelölni, megváltoztatni. A törvényjavaslat, melyet képviselõcsoportunk támogat, egyrészt tartalmazza az 1993. évi, a Központi Ifjúsági Alapról szóló parlamenti vita tapasztalatait, másrészt bírja a Gyermek- és Ifjúsági Érdekegyeztetõ Tanács mindkét ifjúsági tárgyalócsoportjának támogatását, a kormányzat részérõl pedig mind a pénzügyi, mind pedig a mûvelõdésért és közoktatásért felelõs államtitkárok egyetértését.

Tisztelt Ház! Az oktatási bizottság vitáját követõen, amikor márciusban két alkalommal is egyhangúlag támogatta a javaslatok tárgyalását, alkotó vita alakult ki. Képviselõtársaink több mint 50 módosító indítvánnyal segítették elõ a jobb, a közös szándékainkat inkább kifejezõ, az ifjúság részvételét, az eszközök feletti társadalmi ellenõrzést, a nyilvánosságot elõsegítõ szabályozást. Elõterjesztõtársammal a parlament több oldaláról benyújtott javaslatokat fogadtunk be, az önálló javaslatok zömét - 24 indítványt - most is támogatásra javasoljuk.

Külön is köszönetet mondok Dobos Krisztina, Iványi Tamás, Juhász Gábor és Horváth Zoltán képviselõtársainknak, akik többek között az alap céljai, a pályázati eljárások ellenõrizhetõsége, a nyilvánosság megteremtésének módjai, a célok biztosítására rendelt források kérdésében nyújtottak be javaslatokat, javították a szabályozást.

Tisztelt Ház! Az elõterjesztõk a módosító indítványok megítélésében folyamatos párbeszédet, egyeztetést folytattak az egyes javaslattevõkkel, valamint a kormány képviselõivel. Ez a folyamat egyrészt a vitatott kérdések jelentõs részében konszenzusos megoldásra vezetett, ezeket több közös bizottsági indítvány tartalmazza, másrészt így állhatott elõ, hogy több helyen mi, az elõterjesztõk, más helyeken pedig a kormány képviselõje módosított korábbi álláspontján. Ezért nyilatkoztunk úgy Csizmár Gábor képviselõtársammal, hogy álláspontunk a módosító indítványokról megegyezik a kormány június 9-én hivatalosan bejelentett, a Házhoz és a frakciókhoz megküldött álláspontjával.

Tisztelt Képviselõtársaim! Mindezek alapján támogató figyelmükbe ajánlom a törvényjavaslatot, eddigi együttmûködésüket köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage