Géczi József Alajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Elõzetesen annyit jegyeznék meg, hogy a téma annyiban szerepelt már itt a Ház elõtt, hogy az a bank, amely többek között Borsod-Abaúj-Zemplén megye tulajdonában is van, kiváltotta a közgyûlés elégedetlenségét, és ennek kapcsán több vita keletkezett. Korábban szintén szerepelt Szabó György képviselõtársunk ellen egy magánvádas ügy itt.

A másik pedig - ezt inkább csak az alkotmányozás szempontjából jegyzem meg -, hogy ez az elsõ olyan ügy a parlamenti választások óta, amikor az immunitás körében olyan ügy szerepel, amely nem becsületsértés és rágalmazás témakörét tartalmazza, hanem magántitoksértést. Ez tipikusan az az eset, az a szûk mezõ, amikor a mentelmi jog a mostani szabályok szerint is egyértelmûen fennáll.

A feljelentés szerint az Új Hírnök címû hetilap 1994. november 12-i számában "A Rákóczi-féle pénzharc" címû interjúban a tudósító kérdésére Szabó György, a közgyûlés elnöke nyilvánosságra hozta, hogy a Rákóczi Bank mint Vadas Attila volt munkáltatója milyen összegû munkabért fizetett ki a felmondás idejére. A feljelentõ álláspontja szerint Szabó György e nyilatkozatával elkövette a magántitok megsértését.

Ugyanebben az interjúban Szabó György képviselõtársunk kitért arra is, hogy a bank új vezetõsége felszólította Vadas Attilát a kifizetett összeg részbeni visszafizetésére. A feljelentõ álláspontja szerint ezzel a levéltitok megsértését követte el a képviselõ.

A képviselõ úr elmondta, hogy õ mint a közgyûlés elnöke a Rákóczi Bank volt vezérigazgatójának végkielégítése ügyében kérdést kapott egy önkormányzati képviselõtõl, erre a közgyûlés színe elõtt válaszolt, és e fórumon adott válasza kapcsán kereste meg õt az újságíró. Álláspontja szerint, mivel egy önkormányzati képviselõtõl érkezett a megkeresés, kötelessége volt a pontos válaszadás a közgyûlésen, amely egyébként nyilvános. Elõadta továbbá, hogy az adatokat a bank új vezetõségétõl kapta.

Képviselõ úr is azt kéri az Országgyûléstõl, hogy ne döntsön mentelmi jogának felfüggesztésérõl.

A mentelmi bizottság egyrészt megállapította, hogy Szabó György országgyûlési képviselõt a magánváddá tett magántitok és levéltitok megsértésénél megilleti az országgyûlési képviselõk jogállásáról szóló 1990. évi XLV. törvény 2. §-a szerinti immunitás, másrészt pedig akceptálta a közérdekû tájékoztatási kötelezettségére vonatkozó álláspontját.

Mindezekre tekintettel a mentelmi bizottság - ugyancsak egyhangú szavazással - azt javasolja az Országgyûlésnek, hogy Szabó György országgyûlési képviselõtársunk mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze föl.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage