Pancza István Tartalom Elõzõ Következõ

PANCZA ISTVÁN (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! A kormány T/996. szám alatt elõterjesztett törvényjavaslata a felsõoktatásról szóló '93. évi VIII. törvény módosításával foglalkozik.

A javaslat a törvény 1. számú melléklete második részének A) fõcíme alatti Állami fõiskolák címén belül a Pollack Mihály Mûszaki Fõiskola szövegrészt törölni javasolja.

A törvény 5. §-a szerint "Állami felsõoktatási intézményt az Országgyûlés létesíthet és szüntethet meg."

A pécsi Pollack Mihály Mûszaki Fõiskola létrehozása óta szervesen beépült a magyar felsõoktatás rendszerébe. A színvonalas oktató-nevelõ munka mellett az intézmény nemzetközi vonatkozásban is figyelemre méltó tudományos eredményeket ért el. Számos kutatási témakörben a gyakorlatban is hasznosítható megoldásokat dolgozott ki.

A fõiskola eredményes oktató-nevelõ munkájának sikereit a magyar felsõoktatás fenntartás nélkül elismeri.

A javaslat alapján az Országgyûlésnek abban a kérdésben kell döntenie, hogy ez az intézmény a jövõben nem önálló iskolaként, hanem a Janus Pannonius Tudományegyetem mûszaki fõiskola karaként tevékenykedik.

Tekintettel arra, hogy az illetékes szervek egybehangzóan kifejezték integrációs szándékukat, így a Független Kisgazdapárt javasolja, hogy az Országgyûlés szavazatával támogassa ezt a kérdést.

Az 1367-ben alapított nagy múltú pécsi egyetem kedvezõ döntés esetén további karral bõvül, és ezzel jelentõs mértékben erõsödik a hazai felsõoktatás egyik fellegvára.

Amikor javasoljuk az elõterjesztés elfogadását, arra hívjuk fel a figyelmet, hogy gondosan ügyelni kell arra, hogy a jelenlegi fõiskola oktatói karának és hallgatóinak helyzete, anyagi, erkölcsi megbecsülése lehetõség szerint változatlan maradjon, az integráció összegyetemi hatása pozitív legyen. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage