Bretter Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BRETTER ZOLTÁN (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony.

Igazándiból azt hiszem, hogy az általános vitához szerettem volna hozzászólni, de megmaradok a két perc keretén belül, és inkább reagálással fogom kitölteni.

Én nem tudok kellõképpen parlamentáris lenni ma este, és ezért kérve kérem képviselõtársaimat, fõként ellenzéki képviselõtársaimat, hogy azért mert haragszanak a Mûvelõdési Minisztériumra, és folyamatosan haragszanak a Mûvelõdési Minisztériumra, ezért ne hozzanak be ebbe a vitába olyan elemeket, amelyek nem tartoznak ehhez a vitához.

Úgy látom, hogy például az Alkotmánybíróságra, a törvénysértésre vonatkozó kérdések, amelyeket Kovács Kálmán képviselõtársam is felvetett, egyáltalán nem tartoznak ide. Nem beszélve arról, hogy nem is arról van szó, amirõl Kovács Kálmán beszél. Hiszen az Alkotmánybíróság a kormány döntésérõl mondott véleményt, és azt mondta többek között - ha elolvasta kedves képviselõtársam ezt -, hogy amennyiben ugyanez törvényben fogalmazódott volna meg, akkor semmi kifogása nem lenne ellene. De ez más kérdés. Én sem akarom folytatni.

A lényeg az, és hadd mondjak akkor általános vitahangulatban két hozzávetõleges adatot, az egyik: több mint 80 felsõoktatási intézmény van ebben az országban. Az is kétségtelen tény, hogy zöme ezeknek a felsõoktatási intézményeknek, illetve a zöme a hallgatóknak igen kicsi intézményekbe jár, 4 ezer alatti intézmények vannak.

Akkor, amikor arról beszélünk ebben az országban, hogy hatékonyság, akkor, amikor arról beszélünk, hogy emberek állását fenyegi veszély, hogy hallgató- oktató arányt kell módosítani, hogy adott esetben költségvetési pénzek nem jutnak elegendõek a felsõoktatásra, akkor az integráció egy alapvetõ kérdés.

S egy integratív lépést most azért megakadályozni, mert haragszunk a mûvelõdési miniszterre és a Mûvelõdési Minisztériumra, ennek így, kérem, képviselõtársaim, semmi értelme nincsen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage