Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Megpróbálok két percben válaszolni három, személyemet ért támadásra. De mielõtt ezt megkezdeném, elöljáróban elnézést kérek Toller László képviselõtársamtól, valóban az én hibám, hogy Gábornak szólítottam. Elnézést kérek. Nem fog legközelebb elõfordulni.

Viszont a másik kérdésben azért szeretném az álláspontomat kifejteni és talán most, másodszorra érthetõbb lesz. Illetve mielõtt még ezt megtenném, megköszönöm Szabó Zoltán képviselõtársamnak azt, hogy úgy érezte, hogy a helyzet magaslatán állok. Azt szerettem volna az elõzõ példával érzékeltetni, amire ezt a megjegyzését tette, hogy két héttel ezelõtt egy interpellációmban, ha emlékszik rá államtitkár úr, összefügg ezzel a kérdéssel, mert a felsõoktatás kérdéskörében tettem ezt az interpellációt, akkor felhívtam a figyelmet a kormány döntésének a törvénytelen voltára. Mit ad Isten, azóta az Alkotmánybíróság is elmarasztalta ezt a döntést. Tehát feltehetõ, hogy ebbõl a szempontból igazam van.

Ez a kérdés úgy függ össze ezzel a dologgal, hogy én azt mondtam: legyünk nagyon óvatosak a Mûvelõdési Minisztériumnak a javaslataival kapcsolatban. Itt ugyanis annyiban hibás a Mûvelõdési Minisztérium, hogy egyrészt beterjesztett egy olyan javaslatot, amelynek a megalapozottságát nem vette figyelembe. Másrészt pedig nem vette figyelembe az oktatási bizottságnak a döntését, amely oktatási bizottsági döntés azt kérte, hogy tisztázza a kérdéseket.

Toller László képviselõtársamnak szeretném azt is mondani, hogy én egyáltalán senkit nem fenyegettem alkotmánybírósági döntéssel. Csak azt mondtam, figyeljünk oda arra, nehogy valaki megtámadja. S abban az esetben, amikor egy fõigazgató ír alá bizonyos dolgokat és fõigazgató kifogásol dolgokat, akkor az nem olvasói levelet jelent, hanem egy hivatalos testületnek a véleményét. Ha a hivatalos testület esetleg megtámadja - elnézést kérek, befejezem a mondatot - az Alkotmánybíróság elõtt, akkor elképzelhetõ, hogy ugyanazt a szempontot fogja az Alkotmánybíróság érvényesíteni, hogy a minisztérium, a parlament stb. túllépte a hatáskörét és alkotmányellenesen cselekedett. Ennyi volt az én véleményem. Kérem, ezt gondolják át, akkor rájönnek, hogy nem szoktam levegõbe beszélni.

Köszönöm szépen a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage