Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Én úgy gondolom, valamennyi ellenzéki képviselõtársam nevében nyilatkozhatom akkor, amikor azt mondom, mi nagy figyelemmel kísértük miniszterelnök úr észak-amerikai, egyesült államokbeli látogatását, és valamennyien azt reméltük, hogy ez eredményes lesz. Miután azonban mi reálpolitikusok vagyunk... (Derültség a kormányzó pártok padsoraiban.).., megállapítottuk, hogy a miniszterelnök úr USA-beli látogatása nemhogy nem volt olyan eredményes, ahogy állította, hanem kifejezetten kudarcnak minõsíthetõ. Ezért természetes, hogy más aspektusból nem közelíthetjük meg az ön útját, mint a tények alapján.

(9.30)

Mit mutatnak a tények? Egy kormányfõ magas rangú, másik partnernél tett látogatását a diplomáciai külsõségeken keresztül lehet mindenekelõtt lemérni, hogy mennyire talált elismertetésre és mennyire nem.

Emlékeztetném miniszterelnök urat arra, hogy mondjuk a tatárok a magas rangú vendégeket úgy fogadták, hogy mindenfajta földi jóval ellátták, hatalmas húsokkal teli tálakat szolgáltak fel, de annak a vendégnek, aki magas rangú volt ugyan, azonban nem volt különösképpen kívánatos elõttük, csontot szolgáltak fel. Én úgy gondolom, miniszterelnök úrnak is az USA-ban csontot szolgáltak fel... (Felzúdulás, zaj a bal oldalon.).., mert csak hogy néhány példát említsek: nem kapta meg a 19 díszlövést az elnök úr... (Derültség. - Szili Sándor: Szeretted volna, mi?).., nem volt az elnöki vacsora, nem volt az elnöki különgép, nem volt a beszéd lehetõsége a Fehér Ház kertjében, nem volt a kandalló elõtti szokásos üldögélés... (Derültség.)... és beszélgetés. Én úgy gondolom, hogy miután valamennyi jelentõs diplomáciai eseménynek az ilyen külsõségek a velejárói - én nem csodálkozom azon, hogy ezt nem minden MSZP-s képviselõtársunk érti meg -, és úgy gondolom, nem tett jót a miniszterelnök úr látogatásának olyan felvezetése a Magyar Köztársaság Országgyûlésében sem, amit ön azzal a nyilvánvaló valótlansággal kezdett, hogy a szocialista képviselõcsoport minden ígéretét be szokta tartani.

Az ellenzék megállapítása szerint eddig ennek pont az ellenkezõje történt, és ön hiába hivatkozik sikerre, utazása elõtt az újságok arról számoltak be, hogy önök alá fognak írni az IMF-fel egy készenléti megállapodást, ez nem történt meg, csak további tárgyalásokra vannak kilátások; hiába állítja miniszterelnök úr, hogy tetszik a kormányprogram és tetszik Bokros Lajos pénzügyminiszteri tevékenysége, mi, az ellenzék abból indulunk ki, hogy nekünk ez nem tetszik, mert a mi országunknak ez rossz. Ha az USA-nak jó ez a kormányprogram, akkor át fogja venni; ha az USA-nak jó Bokros pénzügyminiszter úr 16 millió forintja, átveszi Bokros Lajost, de nekünk nem jó, és miután a mi erkölcsi értékítéletünkkel tökéletesen ellentében áll az, hogy valaki egy bankot 12 milliárd forintos titkos kormányhatározattal juttatott pénzzel tölt fel és ezek után még 16 millió forintot titokban felvesz, - a mi megállapításunk szerint nem való pénzügyminiszternek, és elvárjuk Bokros Lajostól is és öntõl is, hogy ennek a megfelelõ következtetéseit levonja.

A Független Kisgazdapárt úgy gondolja, hogy azzal, hogy ön azt mondja, hogy nem koldulni mentek az Egyesült Államokba, nincs elintézve a dolog, mert mégis csak kéregetni ment oda miniszterelnök úr, mégpedig a kéregetése nem bizonyult megalapozottnak. Az egész útját rosszul készítették elõ, lejáratta az egész magyarságot az... (Felzúdulás. - Dr. Petõ Iván szót kér.).., hogy egy ilyen megalapozatlan, egy ilyen rosszul elõkészített úton vett ön részt.

Arra kérjük, legközelebb gondolja meg, hova utazik, és ahova utazik, készítse elõ megfelelõen az útját, mert különben kárt fog okozni a saját országának. Köszönöm a türelmüket. (Zaj, közbeszólások a bal oldalról: Pfuj! - Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage