Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Szekeres Imre, azt gondolom, rám utalt. Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Az én szavaim arra próbáltak utalni, hogy a miniszterelnök úr itteni tájékoztatása semmitmondó volt. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Új elem.)

Való igaz, a Fidesz-frakció múlt héten foglalkozott a látogatás egy bizonyos aspektusával; ez itt a vitában is felmerült. Erre szeretnék visszautalni.

A protokoll - mint ahogyan erre Petõ Iván utalt, és itt a teremben nyilván nagyon sokan tudják -, egy olyan kódrendszer, egy olyan nyelvezet, amivel sok jelentést lehet közölni. Ha a kormánypárti frakciók komolyan veszik a külföldi partnerek vállon veregetõ dicséretét, amikor azok azt mondják, hogy a magyar kormány vagy a koalíciós pártok jó úton járnak - hozzáteszem, én olyan nemzetközi tárgyaláson még nem vettem részt, ahol a külföldi partnerek azt szögezték volna le, hogy az illetõ párt vagy kormány rossz úton jár és rossz politikát követ -; amennyiben önök komolyan veszik a protokolláris dicséretet, akkor bizony komolyan kell venni a protokoll nyelvén megfogalmazott fenntartásokat is, melyek számosak.

A televízió jóvoltából, az Objektív címû mûsor jóvoltából valamennyi magyar állampolgár egy kiselõadáson vehetett részt, hogy hogyan is kell értelmeznünk a protokoll nyelvén küldött üzeneteket; a partnerek üzeneteit. Hiszen összehasonlították Antall József és Horn Gyula miniszterelnök urak látogatását. (Közbeszólás a Szocialista Párt padsoraiból: Újabb személyes megtámadtatás. - Az elnök asszony megkocogtatja a poharát.) Ebbõl, azt gondolom, valamennyien jó képet alkothattak a fenntartásokról is, amelyek valóban protokollárisak, a protokolláris vállon veregetések mellett. Mind a kettõt illik komolyan venni...(Puch László: Csak közben eltelt három év.), hogyha hû képet akarunk arról kapni, mi a véleménye a nemzetközi politikai tényezõknek Magyarországról. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage