Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Igen tisztelt Elnök Asszony! A Független Kisgazdapárt már huzamosabb ideje mélységes aggodalommal kíséri figyelemmel azokat a jelenségeket, amelyeket az egészségügy területén tapasztal, és amelyekkel kapcsolatban napról napra mind több kétségbeesett segítséget kér, hiszen gyakorlatilag az egészségügy ellehetetlenült.

Én úgy hiszem, nem parlamenti szónoklatokkal lehet eldönteni, hogy az egészségügy milyen helyzetbe került. El kell menni egy kórházba, bármelyik kórházba Magyarországon, és a látogató megdöbbenve fogja tapasztalni, hogy Gorkij Éjjeli menedékhelyének nyomorúságos körülményeit túlhaladó állapotok uralkodnak ma már különösen egy-egy belgyógyászati osztályon: nincsen megfelelõ számú ágy , nincs megfelelõ kiszolgáló személyzet, a nõvérek most már olyan hiánycikket jelentenek, ami az egészségügy mûködõképességét kérdõjelezi meg, nincsen megfelelõ gyógyszerellátottság, nincsen takarító személyzet. Egész egyszerûen ellehetetlenült az egészségügy.

A Független Kisgazdapárt abból a szempontból közelíti meg a kérdést, hogy a Magyar Köztársaság alkotmányának 70/D §-a értelmében a Magyar Köztársaság területén élõknek joguk van a lehetõ legmagasabb szintû testi és lelki egészséghez, a 70/E § (1) bekezdése pedig kimondja, hogy a Magyar Köztársaság állampolgárainak joguk van a szociális biztonsághoz, és elmondja még azokat az alapjogokat, amelyekhez a magyar állampolgároknak joguk van. Az egészségügy ilyen lezüllesztése tehát... (Az elnök egy pillanatra kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.) ..., olyan alapvetõ jogokat érint, amelyeket az alkotmány biztosít az állam polgárai számára. Ezért elfogadhatatlan az... (Az elnök egy pillanatra kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.) ... államtitkár úr kibúvó válasza. Köszönöm a türelmüket. (Taps a Kisgazdapárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage