Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Ígérem, hogy megint nem leszek hosszú. De ez az indítvány arra szolgálna, hogy a szolgálati titokká minõsítésnél az elõbbi garanciális szabályon túl - amely garanciális szabályt Mészáros képviselõtársam terjesztett elõ és amelyet a kormány támogat - további garanciák legyenek lehetségesek. A törvényjavaslat eredeti formájában a szolgálati titokká minõsítést nem kellene indokolni.

Az én indítványom azt tartalmazza, hogy ugyanolyan formában kelljen indokolni a szolgálati titkot, mint ahogy az államtitkot, vagyis az indoklásnak tartalmaznia kell azokat a tényeket és körülményeket, amelyek a minõsítést szükségessé teszik. Ez egy nagyon fontos garanciális szabály. Ebben a Házban mindenki, ellenzéki és kormánypárti oldalon is, elismerte azt, hogy a szolgálati titok bizonyos mértékig oldottabb és garanciákkal kevésbé biztosított, mint az államtitok. Ez egy lépés lenne a garanciák kiépítése felé.

Nagyon kérem kormánypárti képviselõtársaimat, hogy annak ellenére, hogy a kormány ezt az indítványt nem támogatja, a szavazásnál majd úgy járjanak el, ahogy az emberi jogi bizottságban és az igencsak illetékes alkotmányügyi bizottságban jártak el kormánypárti képviselõtársaim, akik ezt az indítványt éppen garanciális jellege miatt mindkét kormánypárt soraiból támogatták.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MDF padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage