Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDF): Köszönöm a szót. Elnézést kérek, a részletes vita természete ilyen, hogy többször kell felszólalni.

A 11. pontban szereplõ indítványt én nyújtottam be, a 12. pontban szerepelõ indítvány pedig a kormánypárti oldalról jövõ indítvány. Mindkettõ egy bizonyos problémát akar megoldani. Ez pedig azzal kapcsolatos, hogy lehetséges-e a Miniszterelnöki Hivatal tekintetében, valamint fegyveres és rendvédelmi szerv esetében eltérõ szabályokat megállapítani, mint más szervek esetében. Vagyis ezek a testületek kitüntetett helyzetben lévõ testületek-e vagy sem.

Az én javaslatom arra irányul, hogy ne legyenek semmilyen tekintetben kitüntetett szervezetek. Tehát az én javaslatom arra irányul, hogy ez a 8. § a törvényjavaslatból maradjon el. A kormánypárti indítvány meghagyná e testületek kitüntetett szerepét, azzal a különbséggel, hogy bizonyos mértékig csökkentené a kitüntetett jellegüket az eredeti javaslathoz képest, azért, mert a minõsítési eljárás rendjétõl nem lehetne teljes egészében eltérni akkor, ha a kormánypárti javaslatot fogadná el a parlament, hanem csak bizonyos részeiben. Nevezetesen, hogy hol kell minõsíteni, és abban a tekintetben, hogy a szolgálati utat a minõsítésnél be kell-e tartani vagy sem. A lényeg azonban abban van, hogy van-e kitüntetett helyzete e szervezeteknek vagy nincs. Az én meglátásom szerint nincs, a kormánypárti képviselõk meglátása szerint bizonyos mértékig van.

Meg kell mondanom õszintén, azt talán még el is lehet fogadni, hogy a fegyveres erõknél legyen egy ilyen kitüntetett helyzet, de úgy gondolom, hogy azt semmiképpen nem lehet elfogadni, hogy a Miniszterelnöki Hivatal tekintetében is legyen. Az alkotmányügyi bizottság ülésén a kormány képviselõje ezt azzal indokolta, hogy a fegyveres erõk idõnként harcban állnak és nagyon gyorsan kell cselekedni. Én erre csak azt tudom mondani, hogy nagyon remélem, a kormány és a Miniszterelnöki Hivatal azért nem áll harcban és nem olyan helyzetben van, mint egy fegyveres testület.

Úgyhogy én majd a mai délutáni alkotmányügyi bizottsági ülésen javasolni fogom azt, hogy legyen egy köztes megoldás, és ez esetben hajlandó vagyok visszavonni a saját javaslatomat. Tehát legyen meg a külön eljárás lehetõsége, de csak a fegyveres testületek vonatkozásában, és a Miniszterelnöki Hivatal vonatkozásában nem. Ehhez kérem már most kormánypárti képviselõtársaim támogatását is, mert ellenzéki képviselõtársaimét nyilván meg fogom kapni.

Köszönöm. (Taps az MDF padsoraiból.)

(11.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage