Szabad György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABAD GYÖRGY (MDF): Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Elnöknõ! Alkalom nyílt arra, hogy Toller képviselõ úr felszólalása nyomán az ismételten elhalasztott felszólalásom helyett beérjem egy kétpercessel.

Én úgy gondolom, azoknak a moralitását, akiért, akikért szót emelünk, és azoknak a moralitását, akik szót emelnek, nem lehet kétségbe vonni.

A bizottsági jegyzõkönyvek hosszú, részletes vizsgálatát tartalmazzák annak - noha ott sem merítettünk ki minden lehetõséget -, hogy hogyan keletkezett ez az ügylet; és annak világos tényszerûségét, hogy a bírák nem hallgattak el semmit, az 1994. április 5-i, 6-i meghallgatásukról szóló most megismert jegyzõkönyv világosan tanúsítja, de kaptak olyan megnyugtatást, hogy csak a megsemmisített ítéletek esnek itt latba, õk pedig joggal állíthatták azt, hogy nem tudnak megsemmisített ítéletükrõl.

A második, amit mondani szeretnék, az az, hogy ezt az ügyet nem lehet úgy lezárni, ahogy a semmisségi eljárással kezdeményezték - ez pedig óriási horderejû, a jelen ügyön messze túlnövõ mozzanat! Tudnillik az Országgyûlés egy államjogi aktust végzett, amikor a bíróválasztást elvégezte. Tessék kimutatni azt a joghelyet, amelyik lehetõvé teszi, hogy a parlament által választott bizottsági tagokat egy más jogi vonalon futtatott semmisségi eljárási meggondolással meg lehet semmisíteni! Szerintem nem lehet, jogi aszurdum, pontosan: egy jogi abszurdumba csomagolt feltételezés. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.)

Meg vagyok gyõzõdve róla, hogy a parlament akkor jár el helyesen, ha az eredeti törvényre és a választási határozatra függeszti a szemét, és ott nem találva ilyen felmentési lehetõségeket, figyelembe veszi, hogy már alig egy esztendõ, amikor a megválasztottak bizottsági tagsága lejár, mûködésük a mûködõ össztestület beosztásától függ. Vannak megválasztott bírák, akiket nem mûködtetnek... (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage