Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Balsai István felszólalására szeretnék röviden reagálni.

Ha igaz lenne az a logikai okfejtés, amelyet õ a törvény szövegébõl próbál levezetni, hogy csak azok az ítéletek zárnák ki a bírákat, amelyeknél egyedi bírói döntés nyilvánította az elítélést semmissé, akkor én elszörnyedek ennek a politikai következményeitõl. Ugyanis az összes '56 utáni ügyet a törvény nyilvánította semmissé!

(13.20)

A politikai ügyek túlnyomó részét a törvény nyilvánította semmissé, és az egyedi döntések túlnyomó részben a kádári konszolidáció idején, '63. április 4. után születtek. Ha igaz lenne Balsai István okfejtése, akkor én ezt politikailag nem tudom elfogadni, hogy morálisan õ elfogadná azt, hogy olyan bírákat nem zárna ki a törvény ebbõl a tevékenységbõl, akik tucatjával akasztattak embereket. (Dr. Balsai István: Nincsenek olyan bírák, képviselõ úr. Nincsenek olyan bírák.) A törvény szerint nem zárná ki, mert ezeket az ítéleteket a törvény nyilvánította semmissé. (Dr. Balsai István közbeszól.) Hogy meghaltak vagy nem haltak meg, ez egy másik kérdés. Én elvi kérdésrõl beszélek. Abban az esetben pedig, ha ez így lenne, én ezt a politikai állásfoglalást nem tudom elfogadni. Tehát a törvénynek csak az az értelmezése lehet helyes, hogy akik a három semmisségi törvény keretein belül olyan ítéleteket hoztak, amelyeket semmissé nyilvánított akár a törvény, akár egyedi bírói döntés, azok a bírók ne járjanak el. Rengeteg bíró van Magyarországon más is, akinél ilyen etikai kérdés föl nem vetõdhet. Az adott esetben is, ismétlem, kiderült, hogyha enyhe ügyekben is, '56 után politikai jellegû ítéleteket hoztak. És ha ilyeneket hoztak, akkor ne járjanak el.

Salamon Lászlóra annyiban reagálnék, hogy a törvény nem különböztet enyhe és súlyosabb ítélet között. De ilyen, azt hiszem, nincs is. Ha valakit életében néhány hónapra zártak be, (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ elmúlását.) életében van akkora trauma, hogy az õ számára az épp annyira súlyos ítélet, mint hogyha mással szemben esetleg súlyosabb a büntetés. (Dr. Salamon László: Képviselõ úr, felfüggesztettet kaptak. Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage