Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Kezdem a végével: senki nem akadályozza az eljárások folytatását - hét további bíró áll rendelkezésre, aki ezt a tevékenységet végezni tudja. (Dr. Brúszel László: Így van!)

A másik dolog: nem akarok belemenni abba a bizonyos "egy ügynök" kérdésébe; én azt hiszem, szakmailag nem a legszerencsésebb, ha valaki egy akta alapján, annak a kivizsgálása elõtt röppent fel ilyen híreket. Ez ellenkezik nemcsak a törvény szövegével, hanem általában a bírói szokásokkal is. Ki kellett volna vizsgálni azt az ügyet. De természetesen nagyon örülnénk annak, hogyha az elmúlt parlamenti ciklusban is fölvetõdött néhány ilyen ügynökgyanús kérdésben minél elõbb tisztábban látnánk; és azt hiszem, ez az egész parlament közös érdeke.

Ami a másik kérdést illeti: Torgyán József többször hivatkozott rám, hogy én tévesen értelmezem a törvényt. Én úgy gondolom, hogy õ értelmezi tévesen. Ebben a törvényszövegben egyetlen olyan szó nincsen, hogy bármiféle további eljárást igényelne a törvény. Egyetlen szó nincs, hogy másoknak kell meghozni ezt a semmissé nyilvánító döntést. Benne van, hogy semmissé nyilvánították vagy nyilvánítják; egy általános alany. Ebbe belefér a törvényhozó, belefér az Országgyûlés, belefér a bíró az egyedi ügyekbe; mind a két kategória.

Ami pedig ehhez kapcsolódik: fel szeretném hívni Torgyán József figyelmét, hogy az 1989. évi XXXVI. törvény általában az '56-os cselekményekrõl rendelkezik. És ez, valamint az 1990. évi XXVI. törvény - amely meg általában az 1963. április 4. elõtti politikai elítélésekrõl rendelkezik - az ügyek túlnyomó részében a törvény erejénél fogva nyilvánította semmissé az ítéleteket.

(13.50)

Ha tehát politikailag igaz lenne az, amit jogilag az elõbb már cáfoltam - hogy jogilag nem igaz, amit Torgyán József mond -, akkor ez azt jelentené, hogy elvileg egy-két bíró kivételével, akinek az ügyében esetleg valamiféle egyedi döntés született, a bíróság részérõl az összes többi politikai ügyben ítélkezõ bíró eljárhatna.

Az elõbb sarkítottam a példát, amikor arról beszéltem... (Az elnök poharát kocogtatva figyelmeztet az idõre.).., hogy akik tucatjával akasztottak, természetesen az enyhébb ítéleteket hozó bírák is ki lennének vonva ebbõl a kivételkörbõl, ami azt hiszem, nem volt a korábbi kormánykoalíció politikai szándéka akkor, amikor ezt a törvényt meghozta. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage